Loris Hezemans maakt NXS debuut op Road America

Hezemans wordt de vijfde NWES rijder en eerste Nederlander die zal racen in NASCAR National Series!

Na een indrukwekkend eerste seizoen in NWES in 2018 en overwinningen in de laatste twee races van het reguliere seizoen in 2019, zal Loris Hezemans de vijfde NWES rijder worden om te promoveren naar het nationale niveau in de Verenigde Staten. De Nederlander zal zijn NASCAR Xfinity Series debuut maken op Road America dit weekend achter het stuur van de #99 Koolbox Chevrolet Camaro voor BJ McLeod Motorsports.

Het aantal NASCAR Whelen Euro Series rijders die de Atlantische Oceaan oversteken om in NASCAR in de VS deel te nemen, blijft groeien, terwijl de officiële NASCAR Series in Europa de beste mogelijkheden blijft bieden voor rijders om hun professionele carrière te ontwikkelen. In februari werd Hezemans de negentiende NWES rijder om te racen in NASCAR in Amerika, toen hij in een indrukwekkende derde positie finishte in zijn Pro Late Model debuut in de World Series of Asphalt.

“We kwamen in contact met Carlos Lira die vroeger auto’s inzette in de Gander Outdoors Truck Series en in de ARCA Racing Series. Hij was positief onder de indruk van mijn resultaten en hielp met het in contact komen met BJ McLeod Motorsports. We zochten naar een mogelijkheid om te debuteren in de Xfinity Series op een road course en Road America is daar perfect voor”, vertelt Hezemans. “Ik kijk er heel erg naar uit om zij-aan-zij te racen met de beste NASCAR rijders in de Verenigde Staten.”

Strijden op het hoogste niveau van NASCAR in Europa bleek het lanceerpunt van Hezemans’ carrière. Na gekomen te zijn uit de toerwagen- en GT-racerij, won de Nederlander zijn eerste NWES Elite 1 divisie race in zijn debuutseizoen in 2018 en veroverde hij de Junior Trophy, de speciale klasse voor rijders van 25 jaar en jonger. In zijn tweede volle NWES seizoen ligt hij tweede in de puntenstand te midden van de hoofdrolspelers voor de Europese NASCAR titel voor de playoffs.

“Het kiezen van de NASCAR Whelen Euro Series was een fundamentele stap in mijn carrière. NWES zorgde voor veel kansen voor mij en het legt de grondslag voor NASCAR Europa, zeker voor rijders als ik, komend uit Europa en niet veel wetende over NASCAR in het begin. Om nu al te kunnen deelnemen op het niveau van de NASCAR Xfinity Series in anderhalf jaar tijd is ongelooflijk. NWES laat echt zien dat het mensen van over de hele wereld bij elkaar kan brengen om te laten zien waar NASCAR allemaal om draait”, vertelt de 22-jarige Nederlandse coureur.

“Nog een NWES rijder die zijn debuut maakt in een nationale NASCAR series is het hart van onze missie om een compleet pad te bouwen naar NASCAR in de VS voor rijders van over de hele wereld. Van onze NWES Racing School tot aan de NWES Elite 2 en Elite 1 divisies bereiden wij coureurs stap voor stap voor en bieden wij echte carrière mogelijkheden aan tegen betaalbare budgetten”, legt NWES President – CEO Jérôme Galpin uit. “Loris is een jonge en zeer getalenteerde rijder en hij komt uit een grote race familie. Het zal erg interessant worden om te zien hoe hij zal presteren in samenhang met de performance van de ‘package’ die hij in handen zal hebben!”

Hezemans heeft nog nooit geracet op Road America en zal daarom afgaan op zijn NWES ervaring, sessies in de simulator en beeldanalyses om zich voor te bereiden op zijn NXS debuut op de best mogelijke manier en op BJ McLeod Motorsports om in de eerste vrije training goed van start te gaan.

“Het zal niet makkelijk worden, dat is zeker en ik stel geen specifieke doelen. We weten dat met de ‘package’ die we hebben, een top-15 finish een heel goed resultaat zou zijn en met wat geluk aan ons zijde een top-10 fantastisch. Een beetje regen zou het zeker spannender maken. Ik ben veel Road America races aan het bekijken en analyseren om voorbereid te zijn op verschillende situaties en ik ben aan het rijden op de simulator om vertrouwd te raken met het circuit. Ik kan niet wachten om echt de baan op te gaan!”, sluit Hezemans af.

Loris Hezemans zal de eerste Nederlander zijn die op nationaal niveau in NASCAR zal racen in Noord-Amerika, maar twee andere coureurs uit ons kleine landje raceten al eerder in regionale series. Nick de Bruijn nam deel aan één K&N Pro Series East race in 2008 voor het team van Jeff Spraker op Watkins Glen. Hij startte als vijfde, maar viel terug en zou uiteindelijk uitvallen door schade na een crash met Jeff Anton. Joey Hanssen kwam een jaar later uit in de Canadese NASCAR series voor D.J. Kenningtons team en werd ‘Rookie of the Year’ na vier top-10 resultaten binnengesleept te hebben.

De CTECH Manufacturing 180 op Road America zal verreden worden op zaterdag 24 augustus. De groene vlag zal gezwaaid worden rond 21:30 Nederlandse tijd.

Dit vind je misschien ook leuk...