Doubek ‘sweept’ weekend in EuroNASCAR 2; Day wint in PRO

Foto credit: Stephane Azemard

Op de zondagochtend zag het weer er beter uit in België. De stromende regen op Circuit Zolder was verdwenen en de baan was slechts een beetje vochtig.

Martin Doubek begon de EuroNASCAR 2 race wederom vanaf Pole position in de eerste double file start van het weekend. Julia Landauer keek aan de binnenkant van PK Carsport teamgenoot Guillaume Dumarey bij het ingaan van de eerste bocht. Het zou het gevecht om de tweede plaats zijn geweest, maar zij werd geraakt door Alessandro Brigatti in de tweede bocht. Matthias Hauer crashte hard in de Jochen Rindt-bocht en dat zorgde voor de eerste Safety Car.

Doubek bleef op de eerste plaats bij de herstart voor Dumarey, Dylan Derdaele, Nicholas Risitano en Andreas Jochimsen. De Deen verloor die vijfde positie een ronde later aan Vittorio Ghirelli. Derdaele passeerde Doubek voor de leiding, maar de Safety Car moest wederom op de baan komen, waardoor de Tsjech de eerste plek terugkreeg tijdens de caution. Max Lanza stond vast in de grindbak. Landauer ging naar de garage en viel uit, terwijl Tobias Dauenhauer switchte naar de slicks.

Derdaele leek de snelste van iedereen te zijn, maar een ambitieuze inhaalpoging van Risitano zorgde ervoor dat de Belg in de rondte ging bij de herstart. Hij viel terug naar de achtste plek, Risitano crashte samen met Dumarey en Jochimsen en Pol Van Pollaert kwam op P6 terecht, maar had een lekke rechterachterband.

Door het drukke schema op Zolder was er geen tijd meer om de race te herstarten en Martin Doubek pakte de overwinning in een Hendriks Motorsport 1-2 voor Vittorio Ghirelli. Francesco Garisto stond voor het eerst op het podium. Andre Castro, die de race op zaterdag moest overslaan omdat hij ziek was, finishte op de vierde plek na achteraan te zijn gestart. Brigatti, Casoli, Derdaele, Pilate, Sokolovsky en Quintal maakten de top tien af.

In tegenstelling tot de EuroNASCAR 2 race werd de PRO race volledig onder groen verreden. Kampioenschapsleider Lasse Sørensen moest vanaf achteraan beginnen. Het team van DF1 Racing had teveel tijd nodig om de auto te repareren na de crash van Jochimsen en daardoor stond de No. 66 Camaro niet op de grid. Nicolò Rocca viel uit in de formatie ronde.

Stienes Longin en Alon Day, de twee PK Carsport teamgenoten, stonden op de voorste rij en de Belg pakte de leiding. Luigi Ferrara had een geweldige start en ging van de achtste naar de derde positie, maar hij moest daarvoor wel Jacques Villeneuve van de baan duwen in de tweede bocht. De Canadees viel terug naar de achttiende plek.

Gianmarco Ercoli en Loris Hezemans haalden Luigi Ferrara in, terwijl Villeneuve Francesco Sini in de rondte tikte bij de haarspeldbocht in zijn opmars terug naar voren. Day passeerde Longin voor de leiding en samen reden ze weg van Ercoli. Villeneuve viel voor de tweede keer in vier races uit met mechanische problemen. Ook Giorgio Maggi, Ferrara en Patrick Lemarié vielen uit.

In de slotfase van de race verloor Hezemans de vierde positie aan Marc Goossens en Stienes Longin maakte een foutje in de Jacky Ickx-chicane en moest Ercoli en Goossens aan zich voorbij laten. Alon Day pakte zijn eerste overwinning van het seizoen. In vier races in de PRO-klasse zijn er dus vier verschillende winnaars geweest. Sørensen werd knap negende na vanaf de laatste plek gestart te zijn.

Dat Loris Hezemans als vijfde finishte, was een ongelooflijk goede prestatie. De Nederlander moest met een zwaar gekneusde pols rijden na zijn crash in de kwalificatie en dat werd al helemaal lastig toen in ronde vijf de stuurbekrachtiging het begaf. “Over het algemeen was het een heel frustrerend weekend, omdat we een zeer goede pace lieten zien in de trainingen; we waren tweede in de regen en toen het droog was. Een gaspedaal dat open bleef staan in mijn tweede ronde in de kwalificatie, gevolgd door een vastzittende tweede versnelling in Race 1 en om het af te maken een compleet verlies aan stuurbekrachtiging in ronde vijf van Race 2. Het is erg jammer, omdat zeker vandaag het podium makkelijk in zicht was. We zullen sterker terugkomen in het volgende race weekend.”

En dat volgende race weekend is op Autodrom Most in Tsjechië op 14 en 15 november.

Dit vind je misschien ook leuk...