Doubek wint en eerste podium De Groot in EuroNASCAR 2-divisie, Day zet record op Zolder

Op de zondag op Circuit Zolder werd er wederom hard gestreden in de NASCAR Whelen Euro Series. Martin Doubek versloeg Hendriks Motorsport-teamgenoot Tobias Dauenhauer om de puntenstand ultraspannend te maken in de EuroNASCAR 2-divisie. Melvin de Groot (Team Bleekemolen) scoorde zijn eerste podium naast zege in de Legend- en Rookie-klasses. Alon Day (CAAL Racing) won in de PRO-divisie op jacht naar een nieuw record.

Dauenhauer zette de snelste rondetijd neer in Race 1, dus mocht de Duitser de tweede EuroNASCAR 2-divisie race vanaf pole positie beginnen met naast hem Naveh Talor (Not Only Motorsport), de winnaar van de zaterdagsrace. Dauenhauer had een goede start voor Talor en Doubek. In de openingsronde vonden zes rijders de grindbak, waaronder Vladimiros Tziortzis (Academy Motorsport) die vervolgens een lekke band moest laten verwisselen in de pits, voordat Ian Eric Wadén (DF1 Racing) compleet zijn rempunt miste voor de Kleine Chicane en hard in de zijkant van Alina Loibnegger (Solaris Motorsport) klapte.

Bij de herstart vond Doubek een weg voorbij aan Talor. Tziortzis had het geluk dat originele startposities worden ingenomen, als de Safety Car in de eerste ronde de baan opkomt. De Cyprioot lag daarom vierde voor De Groot. Een klein foutje in de Sterrenwachtbocht gaf Doubek de kans om de leiding af te pakken van Dauenhauer en dat deed hij. Ook Talor probeerde een positie goed te maken, maar werd bij het aanremmen voor de Kleine Chicane van de baan geduwd door Dauenhauer. De Israëliër spinde later in de ronde door al het vuil op zijn banden.

Doubek zegevierde voor de vierde maal dit seizoen met slechts een kwart van een seconde voorsprong op Dauenhauer. Echter de laatstgenoemde kreeg een straf van tien seconden, vanwege het incident met Talor. Dit promoveerde Tziortzis naar P2 en De Groot, die pas in Kroatië drie weken geleden zijn debuut maakte, belandde voor het eerst in EuroNASCAR op het podium. Dauenhauer werd als vierde geklasseerd voor Justin Kunz (DF1 Racing). Talor kwam als zevende over de streep achter zijn teamgenoot Alberto Panebianco.

“Ik ben erg blij”, vertelde Martin Doubek. “Deze baan is erg leuk. Het doet me denken aan mijn thuiscircuit en ik haal er erg veel plezier uit. P1 is perfect, maar het was geen makkelijke race. De Safety Car-periode aan het begin duurde veel te lang. Mijn team heeft het uitstekend gedaan, ze gaven me een zeer snelle auto met de precies de juiste bandenspanning. Daarom hebben we gewonnen. Nu ga ik me voorbereiden op Italië.”

Day leidde de tweede EuroNASCAR PRO-race van start tot finish. De drievoudig kampioen zette nog een record neer: niet eerder had een rijder zoveel overwinningen op een baan als Day. Hij scoorde namelijk zijn zevende zege op het Belgische Circuit Zolder. Day werd op het podium vergezeld door teamgenoot Marc Goossens en Lucas Lasserre (Speedhouse). Nicolò Rocca (DF1 Racing) en Vittorio Ghirelli (Hendriks Motorsport) maakten de top vijf af. Stienes Longin (PK Carsport) begon de race op de voorste startrij, maar ging wijd door de Eerste Links. Hij viel terug naar P9 en finishte uiteindelijk zevende achter Giorgio Maggi (Hendriks Motorsport). Gianmarco Ercoli (CAAL Racing) moest het doen met een achtste positie voor Francesco Sini (Solaris Motorsport) en Sebastiaan Bleekemolen (Team Bleekemolen).

Door de regel dat alleen de beste acht resultaten van de eerste tien races meetellen voor het kampioenschap staat Loris Hezemans, die Zolder moest missen, omdat hij in Charlotte was voor de Xfinity-race op de Roval, nog steeds bovenaan de tussenstand van de PRO-divisie met een voorsprong van 21 punten op Ghirelli, 23 op Ercoli, 33 op Lasserre, 35 op Day, 36 op Rocca, 46 op Goossens en 48 op Bleekemolen.

In de EuroNASCAR 2-divisie heeft Doubek het gat naar Dauenhauer gedicht. Het verschil tussen de twee is slechts drie punten. Tziortzis is derde met een achterstand van 24 punten voor Talor en Deodhar die 43 en vijftig punten, respectievelijk, moeten goedmaken. De finale races van 2021 vinden plaats op 30 en 31 oktober op ACI Vallelunga Circuit. Dubbele punten zullen worden uitgedeeld tijdens de American Festival of Rome.

Dit vind je misschien ook leuk...