Dubbele overwinning voor EuroNASCAR 2 rookie Tobias Dauenhauer

Foto credit: Stephane Azemard

De NASCAR Whelen Euro Series begint dan eindelijk aan hun seizoen in 2020 en dat gebeurt op Autodromo Vallelunga Piero Taruffi. De vrije training, kwalificatie en de twee races voor de EuroNASCAR 2 klasse werden allemaal gedaan op de zaterdag. Alle sessies en races van EuroNASCAR PRO zullen op de zondag worden verreden.

Door de COVID-19 pandemie is er niet het recordaantal inschrijvingen van 33 auto’s, zoals afgelopen maart was aangekondigd. Onder andere Braxx Racing, Memphis Racing, RDV Compétition en Team Bleekemolen nemen niet deel aan de races dit jaar. Daarnaast vervangt Kris Richard Kenko Miura voor in ieder geval Vallelunga en Zolder in de No. 48 auto van Marko Stipp Motorsport. Martin Doubek is positief getest op COVID-19 en mag daarom niet deelnemen dit weekend en dus zal de No. 7 Ford Mustang van het Nederlandse Hendriks team alleen te zien zijn in EuroNASCAR PRO met Daniel Rowbottom.

In de kwalificatie zagen we foutjes van Gašper Dernovšek en Vladimiros Tziortzis die allebei in de rondte gingen. Pole position ging naar Tobias Dauenhauer in de No. 50 Hendriks Motorsport Ford Mustang. De Duitser reed de minste rondjes van iedereen en zou daarmee dus de beste banden hebben.

Bij de start deelde Dauenhauer de voorste rij met Simon Pilate na een gridstraf voor Andreas Jochimsen. Dauenhauer behield de leiding in de openingsronde en sloeg een enorm gat naar Vittorio Ghirelli die Pilate voorbij was gegaan voor de tweede plek. Pilate viel terug naar de vierde plaats, kreeg een tikje van Dylan Derdaele en spinde zo uit de race en dat was de reden voor de eerste Safety Car periode. Andre Castro en Vladimiros Tziortzis maakten contact en vielen terug met schade.

Ook bij de herstart wist Dauenhauer aan kop te blijven. Guillaume Dumarey viel uit na Kris Richard te hebben geraakt, terwijl ook Julia Landauer terugviel door een spin. Jochimsen pushte te hard achter Ghirelli en spinde vanaf de derde plaats bij het uitkomen van Cimini. Hij werd geraakt door Derdaele. Vervolgens ging Francesco Garisto er hard af in Curva Grande, terwijl Dernovšek geen remmen meer had en samen met Castro crashte in een van de haarspeldbochten. Zo waren er plots zeven uitvallers en moest de Safety Car wederom de baan op komen.

Met nog een rondje te gaan op het vier kilometerlange Italiaanse circuit werd de groene vlag weer gezwaaid. Tobias Dauenhauer en Vittorio Ghirelli hielden vast aan hun posities om zo een 1-2 voor Hendriks Motorsport veilig te stellen in de EuroNASCAR 2 seizoensopener. Alessandro Brigatti finishte op het podium voor Alex Ciompi en Nicholas Risitano.

Dauenhauer stond ook op Pole position voor de tweede race en deelde de voorste rij met Alessandro Brigatti met daarachter Andre Castro en Vittorio Ghirelli. De Duitser had al een voorsprong van twee en een halve seconde opgebouwd na de eerste ronde. Castro, Brigatti en Risitano vormde de top vier, terwijl Ghirelli terugviel naar P7. Terwijl Giovanne Trione spinde, werd Castro teruggepakt door Brigatti en verloor de tweede positie. De Amerikaan spinde drie ronden later de grindbak in en viel uit.

Dylan Derdaele had ondertussen zich opgewerkt naar de vierde plek, maar viel na een uitstapje in de laatste bocht ook uit. Julia Landauer haalde de een na de ander in, maar haar opmars naar voren kwam tot een einde in het gevecht om P6, toen ze tegen Kris Richard crashte bij het aanremmen van de Soratte bocht. Dauenhauer was niet te stoppen en pakte zijn tweede overwinning met een voorsprong van maar liefst twaalf seconden. Brigatti finishte wederom op het podium met een tweede plek, terwijl Risitano P3 pakte.

“Het was een perfect weekend voor mij, zeker als rookie”, vertelde Dauenhauer aan André Wiegold en Gian Luca Guiglia. “Ik moet Hendriks Motorsport en RZ Oil Germany bedanken, ik kan niet beschrijven wat ik op dit moment voel. Ik ben sprakeloos. Nu kijk ik uit naar de volgende races op Circuit Zolder en natuurlijk willen we met dit momentum doorgaan.”

Dit vind je misschien ook leuk...