Elite 1 coureurs NASCAR Whelen Euro Series maken zich op voor (semi) finals

Strijdt in Elite 1 kampioenschap spannender dan ooit met de top 4 binnen 15 punten van elkaar!

Na een zomerbreak van ruim twee maanden maakt de NASCAR Whelen Euro Series zich op voor een spannende ontknoping van het 2019 seizoen. In het weekend van 21 en 22 september zullen de coureurs weer achter het stuur van hun EuroNASCAR-auto klimmen voor de semi finals op de Hockenheimring in Duitsland. Twee weken later volgt de ontknoping op Circuit Zolder in België waar de Finals verreden zullen worden. In beide weekenden staat er veel op het speel, er zijn namelijk iedere race dubbele punten te verdienen. En dat ieder punt belangrijk is in het kampioenschap blijkt wel uit de stand, het verschil tussen de top 4 in het Elite 1 kampioenschap bedraagt maar 15 punten. Dutch Nascar Fans voelde de vier titelkandidaten aan de tand over hun seizoen tot zover en hun verwachtingen voor de aankomende (semi) finals. Ook vroegen we de Nederlandse Sebastiaan Bleekemolen, debutant in het Elite 1 kampioenschap dit jaar, over zijn seizoen tot zover.

Stienes Longin

Stienes Longin, kersverse vader en momenteel lijstaanvoerder in het Elite 1 kampioenschap met 272 punten, kent een zeer sterk en constant seizoen. Hij stuurde zijn #11 Projob Chevrolet Camaro maar liefst zes maal naar een 2e plaats en kende enkel in het Italiaanse Franciacorta en ons eigen Venray een minder weekend. Met maar liefst zeven top 5 finishes een meer dan prima tussentijds rapport.

“Ik moet zeggen dat het “so far, so good” is. Uiteindelijk ben ik elke wedstrijd al over de finish gekomen en daarvan stond ik 6 keer op het podium. Ik kan niet anders dan tevreden zijn”! 

In de aanloop naar de (semi)-finals testte het team van PK Carsport onlangs nog in Hockenheim en Zolder. “De tests daar zijn goed verlopen en we zijn er helemaal klaar voor. Mijn doel is om mijn leidersplaats te behouden tot na de 2de wedstrijd in Zolder maar het zal een spannende strijdt gaan worden tussen mij, Hezemans en Rocca. En natuurlijk liggen Day en Villarino ook nog op de loer” aldus Longin.

Loris Hezemans

De tweede plek in het kampioenschap wordt momenteel ingenomen door de Loris Hezemans. De 22-jarige Nederlander, die onlangs nog zijn debuut maakte in de Xfinity Series op het Amerikaanse circuit van Road Amerika, heeft maar een achterstand van 7 punten op de leider Longin. Met dubbele punten te verdienen tijdens de laatste twee race-weekenden, dus bijna helemaal niets. Hezemans, voor het tweede jaar uitkomend in de NASCAR Whelen Euro Series in de #50 Ford Mustang van het team Hendriks Motorsports uit Maasbree, mocht al twee maal het hoogste trapje van het podium beklimmen en kent met zes top 5 finishes een prima seizoen tot zover. Naast deze mooie resultaten kende de Nederlander ook de nodige pech door in leidende positie van de GP van Tsjechië een motor op te blazen en zo kostbare punten letterlijk in rook zag op gaan.

“Ik kijk met een tevreden gevoel terug op het reguliere seizoen, vooral in vergelijking met vorig jaar. In Valencia waren we nog een beetje zoekende maar de races erna hebben we de set-up prima voor elkaar en zijn we het reguliere seizoen sterk gefinisht met twee overwinningen”  vertelt Hezemans tegen Dutch Nascar Fans

Ook het team van Hendriks Motorsport testte afgelopen week in Hockenheim. “We proberen ons zo goed mogelijk voor te bereiden op de laatste 4 races van het seizoen” vervolgt de Nederlander. “Omdat er dubbele punten te verdienen zijn tijdens de laatste races is finishen en punten scoren erg belangrijk. Het doel is dan ook zo goed mogelijk te kwalificeren voor de hoofdraces en vanuit daar voor een goede klassering te gaan”. Wie we op mogen schrijven als titelkandidaten: “De huidige top 4. Beide rijders van het PK carsport team hebben vanaf het begin al laten zien dat ze ieder weekend sterk zijn. En Alon Day mag je nooit uitvlakken, hij is een ontzettende goede coureur en is niet voor niets de 2-voudig EuroNascar kampioen”.

Nicolò Rocca

Derde in het kampioenschap, op 8 punten van de leider, is Nicolò Rocca. De Italiaan lijkt zich dit seizoen als een vis in het water te voelen in de #24 Chevrolet Camaro van het Belgische PK Carsport. Rocca, die dit seizoen weer terugkeerde in de Series na enkele jaren afwezigheid, kent met één overwinning en zes top 5 finishes een prima comeback en doet daarnaast nog volop mee voor het Elite 1-kampioenschap.

“Het reguliere seizoen is prima voor ons verlopen. Het doel aan het begin van het seizoen was om te strijden voor het kampioenschap en dat is aardig gelukt tot nu toe met een derde plaats in de tussenstand van het kampioenschap. Zowel het team als mezelf hebben continue stappen vooruit kunnen maken en daar ben ik erg blij mee”.

“Ik kijk dan ook erg uit naar de semi-finals op Hockenheim” vervolgt Rocca. “Ik heb de gehele zomer hard getraind en ben er helemaal klaar voor en sta te popelen om terug in de auto te stappen. De concurrentie is erg sterk en ik hoop dat ik, net zoals in de voorafgaande 3 rondes van het kampioenschap,  vooraan kan meestrijden  voor de overwinning “. Op de vraag wie de Italiaan als belangrijkste concurrenten ziet: ” Mijn verwachting is dat het tussen Stienes, Loris, Alon en mezelf zal gaan met hopelijk ikzelf op het hoogste trapje”.

Alon Day

Op de vierde plek vinden we 2-voudig en regerend kampioen Alon Day terug. De Israëliër, uitkomend voor het Italiaanse CAAL Racing, kent een wisselvallig seizoen tot nu toe. Dat je hem nooit mag uitvlakken als titelkandidaat bewees Day vorig jaar wel door de drie van de laatste vier races op zijn naam te schrijven en zodoende toch nog het kampioenschap wist binnen te slepen. Was zijn achterstand vorig jaar nog ruim 30 punten voorafgaand aan de semi-finals op Hockenheim, dit jaar bedraagt zijn achterstand maar 15 punten.

Sebastiaan Bleekemolen

Begin februari maakte Team Bleekemolen bekend dat het in 2019 zal uitkomen in de NASCAR Whelen Euro Series met achter het stuur vader en zoon Bleekemolen. Het team kende een moeizame start van het seizoen wat met name gekenmerkt werd door kinderziektes aan de auto wat hen veel tracktime koste. Gelukkig lijken deze problemen sinds de laatste twee ronden in Tsjechië en Venray tot  de verleden tijd te behoren en heeft men de stijgende lijn gevonden. We vroegen Sebastiaan Bleekemolen, uitkomend in de Elite 1 in de #69 Ford Mustang, naar zijn debuutseizoen tot op heden. 

“Ik kijk met een wisselend gevoel terug naar de eerste vijf weekenden van dit seizoen. We hebben veel technische problemen gehad in het begin van het seizoen en de resultaten waren beneden peil en zo ook de verwachtingen. Gelukkig zat er vanaf Most een snel stijgende lijn in. In ieder geval hebben we wel veel plezier in de races gehad, de gevechten zijn eigenlijk op elke plek in het startveld, prachtig”!

“Ik kijk vooral uit naar Hockenheim, dat is toch wel echt een volwassen circuit” vervolgt Bleekemolen. “Ik denk dat dergelijke banen mij beter liggen dan de korte banen met vooral veel korte bochten. Voor Circuit Zolder heb ik nog geen directe verwachting van. Het is voor mij een jaar of 6-7 geleden dat ik daar voor het laatst gereden heb. Anderzijds zijn mijn resultaten daar altijd prima. Kortom, ik verwacht veel van de laatste races en denk dat ik ver moet kunnen komen. Ik moet vooral werken aan de kwalificatie, dat moet beter. Ik heb nog wat moeite om vanaf ronde 1 de snelheid te hebben”.

Voor Sebastiaan zal het een extra druk weekend gaan worden in Hockenheim. Naast de EuroNascar zal hij op zaterdag en zondag ook van start gaan in de Clio Cup Central Europe waar hij momenteel een tweede plek inneemt in het kampioenschap. 

Wil je helemaal niets missen van de spannende ontknoping van het 2019-seizoen: De (semi) finals races van de NASCAR Whelen Euro Series zijn LIVE te zien op onze Facebookpagina Dutch Nascar Fans LIVE.

In het volgende artikel zullen we aandacht besteden aan het Elite 2 kampioenschap. Ook daar is het spannend met eveneens de top 3 binnen 15 punten van elkaar! Ook spreken we met Michael Bleekemolen over zijn debuut seizoen tot zover in de NASCAR Whelen Euro Series.

Dit vind je misschien ook leuk...