Gabillon wint vanaf Pole; Sørensen vecht zich weer naar voren in Elite 2

Op zondag werden de laatste twee races van het NASCAR GP UK weekend verreden op Brands Hatch.

Frédéric Gabillon had Pole position voor Elite 1, nadat hij op zaterdag de snelste rondetijd had neergezet. Hij deelde de voorste rij met Loris Hezemans. Bij de start wist Hezemans aan de binnenkant in Paddock Hill de Fransman in te halen voor de leiding. Lucas Lasserre werkt geraakt door Gianmarco Ercoli en in een poging om beiden te ontwijken, maakten Jacques Villeneuve en Marc Goossens contact. Laatstgenoemde kwam in de grindbak terecht en verloor veel posities. De Safety Car kwam op de baan, nadat Mauro Trione vast kwam te staan in de eerste bocht.

Bij de herstart ging race leider Hezemans iets te vroeg op het gas. De Hendriks Motorsport-rijder kreeg hiervoor een drive-through penalty en viel terug buiten de top 20. Gabillon kreeg de eerste positie weer in handen. Jennifer Jo Cobb crashte in Clark Curve en wederom werd de race geneutraliseerd.

De groene vlaggen werden gezwaaid en Gabillon behield de leiding, terwijl achter hem Stienes Longin teamgenoot Nicolò Rocca passeerde voor de tweede plek. Ant Whorton-Eales reed in de top 10, maar ging wijd en zou uiteindelijk uitvallen. Rocca probeerde weer voorbij Longin te komen, maar spinde in Graham Hill Bend. Ondanks de druk van achter, bleef Gabillon foutloos en pakte zijn eerste overwinning van het seizoen. Longin finishte tweede voor Day, Graff en Vilariño. Hezemans kwam over de lijn in P12.

Gabillon vertelde dat hij alles op alles had gezet om Longin achter zich te houden. Hij en het RDV Compétition team willen voor het volgende race weekend in Tsjechië beter begrijpen hoe de banden van General Tire werken.

Florian Venturi, die gisteren aan de leiding lag tot de laatste ronde, had Pole position voor de tweede Elite 2 race met naast hem Giorgio Maggi op de eerste rij. Nicholas Risitano pakte de tweede positie bij de start, terwijl Venturi vooraan kon wegrijden. In ronde acht viel Maggi terug naar de vijfde plek, nadat hij was ingehaald door Lasse Sørensen en Andre Castro in Graham Hill Bend. Er ontstond een geweldig gevecht voor P2, waarin Risitano uiteindelijk terug zou vallen naar de zesde plek. Shaun Hollamby crashte in Druids en dat zorgde voor een Safety Car.

Met nog zeven ronden te gaan, werd de race herstart met Venturi aan de leiding voor Castro,  Sørensen, Maggi en Deodhar, maar net als op zaterdag verloor Venturi in ene snelheid en viel terug naar de vierde positie. In de één na laatste ronde raakte Sørensen Castro, maar de Deen pakte de leiding. Hij deed de sweep op Brands Hatch en deelde het podium met Castro en Maggi.

Alon Day en Giorgio Maggi zijn de kampioenschapsleiders in Elite 1 en Elite 2, respectievelijk. Het volgende race weekend is in Tsjechië op Autodrom Most op 29 en 30 juni.

Stienes Longin, #11 PK Carsport (P2 in Elite 1):

“Het is mijn beste weekend ooit in Elite 1. Met een Pole position en twee keer tweede ben ik enorm tevreden. Maar nu ook ben ik die P2 stilletjes moe aan het worden, maar ja, het hoort bij het racen. Ik heb geprobeerd punten te scoren, geen onnodige risico’s genomen – ik denk dat de mensen die de wedstrijd live hebben gezien, zullen gezien hebben dat ik al veel geprobeerd heb, maar niets onberekend. Uiteindelijk moet ik tevreden zijn met dit weekend.”

Stienes heeft het vertrouwen dit seizoen en hij kijkt uit naar Tsjechië.

Giorgio Maggi, #50 Hendriks Motorsport (P3 in Elite 2):

“Ik maakte me een beetje zorgen na de race gisteren. We wisten dat we een goede auto en goede pace hadden, dus we hadden verwacht ergens vooraan terecht te komen, maar ik wist niet zeker waar ik in het kampioenschap zou staan. Ik ben erg blij en opgelucht dat ik nog steeds het kampioenschap leidt na Brands Hatch.

Het was een moeilijke race, omdat het niet makkelijk is om op deze baan in te halen; je moet altijd risico’s nemen. Maar na het incident gisteren wilde ik niet te hard aanvallen. Ik deed het rustig aan, waardoor ik ingehaald werd, maar ik heb me weer terug naar voren gevochten. Het ging goed, maar het was erg moeilijk.”

Dit vind je misschien ook leuk...