Ghirelli breidt leiding uit in EuroNASCAR 2; Sørensen pakt verrassende PRO winst

Foto credit: Bart Dehaese

Het is Valencia Super Speedweek en dat betekent maar liefst acht NASCAR Whelen Euro Series races op Circuit Ricardo Tormo dit weekend! Twee EuroNASCAR 2 en een PRO race op vrijdag, een PRO en een EuroNASCAR 2 race op zaterdag en een EuroNASCAR 2 en twee PRO races op zondag. In de derde en vierde races voor beide klassen, respectievelijk, worden dubbele punten uitgedeeld. Alles is dus nog mogelijk wat betreft het kampioenschap.

Vittorio Ghirelli pakte pole positie voor de eerste EuroNASCAR 2 race en deelde de voorste rij met Hendriks Motorsport teamgenoot Martin Doubek. Op sommige delen van het circuit begon het te regenen tijdens de formatie ronde en die spontane regendruppels af en toe zouden zo de rest van de race doorgaan. Het weer was onvoorspelbaar, maar had weinig effect op de race zelf. Ghirelli behield de leiding bij de start. Giovanni Trione kreeg een tik van Simon Pilate en kwam in de grindbak terecht bij het uitkomen van Aspar. Francesco Garisto werkte zich door de chaos heen van de laatste plek naar P9 en toen kwam de Safety Car op de baan.

Weer trok er een klein regenbuitje over het circuit, maar die was voor de herstart alweer verdwenen. Ghirelli kon bij die herstart wegrijden, terwijl Doubek en Nicholas Risitano streden om de tweede positie. Tobias Dauenhauer werd voorbij gestoken door Alessandro Brigatti voor P4, maar door bodywork schade linksvoor aan de FEED Vict Camaro moest Brigatti die plek weer aan de Duitser opgeven. De race van Naveh Talor eindigde in de grindbak, terwijl ook Mirco Schultis uitviel.

Vladimiros Tziortzis passeerde Brigatti om weer terug te komen in de top vijf. Vooraan reed Doubek het gat dicht naar Ghirelli. In de laatste ronde maakten de Hendriks rijders contact in de Bernat Martínez-haarspeldbocht, maar de Italiaan wist voor de Tsjech te blijven om zo zijn derde race van het seizoen te winnen. Risitano finishte op het podium voor Dauenhauer en Tziortzis. Brigatti, Derdaele, Landauer, Miura en Garisto maakten de top tien af. Ghirelli vertelde na de race dat hij een probleem had met de stuurbekrachtiging, wat Doubek de kans gaf om hem aan te vallen in de slotfase.

Alon Day was een klasse apart in de EuroNASCAR PRO kwalificatie en pakte pole met bijna een halve seconde voorsprong op Gianmarco Ercoli. Loris Hezemans en Lasse Sørensen startten op de tweede rij. Het was een chaotische openingsronde. Ercoli werd van de baan geduwd door Day en Stienes Longin wist de eerste plaats te pakken voor Hezemans, Lucas Lasserre, debutant Olivier Hart, Sørensen en vervolgens pas Day.

Francesco Sini moest de pitstraat bezoeken om een lekke rechtervoorband te vervangen. Day wist al gauw zich een weg naar voren te werken, maar toen de Israëliër eenmaal tweede lag, kreeg hij een drive-through penalty voor het contact met Ercoli. Olivier Hart kwam in de top vijf terecht met een inhaalactie op Lucas Lasserre, maar door het tikje die hij aan de Fransman uitdeelde, kreeg Hart daar een straf voor van tien seconden.

Rond het halverwege punt was er nog meer drama voor PK Carsport. De koppeling ging kapot in de Camaro van Stienes Longin, terwijl hij een comfortabele leiding had, en de Belg viel uit. Hierdoor kreeg Hezemans de eerste positie, maar in een zij-aan-zij gevecht dat een ronde lang doorging, verloor hij P1 aan Sørensen. De Deen werd zo de vierde race leider in elf ronden tijd.

Lasse Sørensen cruisete vervolgens naar zijn tweede winst van 2020. Hezemans en Lasserre stonden op het podium voor Goossens, Ercoli, Day, Kunz, Maggi, Dallara en Hart.

“Over het algemeen was het een leuke race”, vertelde Loris Hezemans. “Ik heb kunnen genieten van goede gevechten op het circuit met Lasse [Sørensen] en Stienes [Longin]. Helaas kon ik P1 niet behouden bij ingaan bocht vier, maar qua pace hadden we niet eerste kunnen worden. We zijn nog steeds aan het zoeken met de setup; we hadden nu extreem overstuur en verloren daarmee veel tijd. Morgen focussen we op goede punten weer scoren en zo hoog mogelijk finishen, en vervolgens wat heel belangrijk zal zijn, is een hele sterke qualifying voor race drie en vier. We blijven vechten tot het eind!”

Voor de tweede EuroNASCAR 2 race was het weer Ghirelli en Doubek op de eerste rij voor Dauenhauer, Brigatti, Risitano and Tziortzis. Terwijl Ghirelli wederom een goede start had en meteen een voorsprong kon opbouwen, verliep de openingsronde voor Doubek een stuk minder. Het gevecht tussen hem en Dauenhauer zorgde ervoor dat Brigatti beiden pakte voor de tweede plek. In bocht vijf werd de Tsjech vervolgens in de rondte getikt door Risitano die op zijn beurt weer een duw kreeg van Tziortzis in bocht acht. Risitano werd uiteindelijk als laatste geklasseerd door de flinke schade die zijn Solaris Motorsport Camaro had opgelopen aan de voorkant. Tziortzis wist de pits te bereiken met een lekke rechtervoorband en werd vijftiende.

De gevechten in het middenveld achter Ghirelli, Brigatti, Derdaele en Dauenhauer waren complete chaos. Garisto en Landauer gingen samen wijd in de laatste bocht, waardoor Doubek, Pilate en Schultis er voorbij konden. Giovanni Trione spinde in dezelfde bocht, terwijl Dauenhauer de druk begon op te voeren bij Derdaele die een drive-through penalty kreeg, waardoor de Duitser opschoof naar P3. Landauer passeerde Pilate voor wat de vijfde positie werd.

Bij het uitkomen van de pitstraat crashte Schultis tegen Derdaele en beiden spinden door de grindbak. Eric Quintals race eindigde in de bandenstapels bij Champi Herreros, terwijl Garisto uitviel met mechanische problemen. De race eindigde achter de Safety Car.

Een vierde overwinning op rij voor Vittorio Ghirelli betekent dat zijn voorsprong in het kampioenschap gegroeid is naar 26 punten voor Tobias Dauenhauer die als derde finishte. De Hendriks rijders werden vergezeld op het podium door Brigatti die P2 pakte. Doubek, Landauer, Pilate, Talor, Derdaele, Miura en debutant Leevi Lintukanto maakten de top tien af.

Morgen (zaterdag) worden de tweede PRO race en de eerste dubbele punten race voor EuroNASCAR 2 verreden. Tussendoor zal de kwalificatie voor beide klassen worden gehouden.

Dit vind je misschien ook leuk...