Ghirelli en Dauenhauer winnen op zondag in Tsjechië & podiums voor Nederlanders

Foto credit: Bart Dehaese & Klemen Sofrić

Het weer verbeterde op de zondag op Autodrom Most. Het #50 team van Hendriks Motorsport maakte een perfect dag mee met Vittorio Ghirelli die de PRO-divisie won en Tobias Dauenhauer die de EuroNASCAR 2-divisie race op zijn naam schreef. Nederlanders Loris Hezemans (Hendriks Motorsport) en Sebastiaan Bleekemolen (Team Bleekemolen) pakten allebei een podium. Na zes races in 2021 is Alon Day (CAAL Racing) uitgevallen in de helft daarvan.

Dauenhauer mocht ook de zondagsrace in de EuroNASCAR 2-divisie van pole positie aanvangen. De Duitser had een goede start op de droge baan en Pierluigi Veronesi (Double V Racing) en Advait Deodhar (CAAL Racing) schoven aan op de tweede en derde plek, respectievelijk. Middenin het veld ging Massimiliano Lanza (CAAL Racing) door de grindbak en liep daarbij schade aan de voorkant op. Deodhar probeerde Veronesi meteen in te halen in een snelle rechterbocht, maar dat liep voor beiden slecht af. Ze raakten elkaar en hun race eindigde in de grindbak. Martin Doubek (Hendriks Motorsport) nam eventjes P2 over, maar de Tsjech, op zijn thuiscircuit, kwam de pitstraat in met een probleem en viel uit.

Het was Francesco Garisto (42 Racing) die achter Dauenhauer terecht kwam en voor Paolo Valeri (Vict Motorsport), Vladimiros Tziortzis (Academy Motorsport) en Justin Kunz (DF1 Racing). Tziortzis spinde Valeri vervolgens in de rondte. Achter hen remde Naveh Talor (Not Only Motorsport) af voor het contact en werd op zijn beurt in de rondte getikt door Kunz van wie hij net P5 had afgepakt. Thomas Krasonis (Academy Motorsport) was op weg naar een prima top tien-finish, totdat zijn motor het begaf.

Yevgen Sokolovskiy (Marko Stipp Motorsport) remde veel te laat voor de eerste chicane, crashte tegen Alberto Panebianco (Not Only Motorsport) en teamgenoot Miguel Gomes in het gevecht om de negende plaats. De Oekraïner kwam er zelf het slechtst vanaf met een uitvalbeurt. Dat alles gebeurde achter Dauenhauer die met een voorsprong van tien seconden won en dus wederom niet te verslaan was. Garisto bezorgde de Shadow DNM8-auto zijn eerste podium. Tziortzis pakte zijn derde top drie-finish van het seizoen. Kunz en Gil Linster (DF1 Racing) maakten de top vijf af voor Talor, Ian Eric Wadén (DF1 Racing), Lanza, Gomes en Arianna Casoli (CAAL Racing).

Ook voor de EuroNASCAR PRO-divisie, waarin Ghirelli en Bleekemolen de eerste rij deelden voor Hezemans en Romain Iannetta (Marko Stipp Motorsport), was het een droge baan op Autodrom Most. Ghirelli behield de leiding voor Bleekemolen en Hezemans, terwijl Day opschoof naar P4. Iannetta viel terug naar de zesde plek achter Lucas Lasserre (Speedhouse).

In het middenveld kwamen Francesco Sini (Solaris Motorsport), DF1 Racing-teamgenoten Marc Goossens, Ian Eric Wadén en Patrick Lemarié, Andrea Nori (Not Only Motorsport) en Bernardo Manfrè (42 Racing) elkaar tegen. De twee laatstgenoemden en Wadén vielen uit en de anderen zochten de pitstraat op met schade. De Safety Car moest op de baan komen.

Bij de herstart kwam Ghirelli wederom goed weg en hij bleef op de eerste positie voor de twee Nederlanders. Day had wederom pech. Voor de derde keer in zes races viel de Israëliër uit en voor de tweede maal door motorproblemen. Hezemans passeerde Bleekemolen voor de tweede positie. Lasserre ging voorbij aan Giorgio Maggi (Hendriks Motorsport) op weg naar een top vijf-klassering.

Ghirelli pakte zijn allereerste overwinning in de PRO-divisie voor Hezemans, Bleekemolen, Jacques Villeneuve (Academy Motorsport) en Lasserre. Maggi, RDV Compétition-teamgenoten Frédéric Gabillon en Ulysse Delsaux, Henri Tuomaala (Iceboys – DF1 Racing) en Nicolò Rocca (DF1 Racing) maakten de top tien af. Gianmarco Ercoli (CAAL Racing) kwam niet verder dan de twaalfde plek.

De NASCAR Whelen Euro Series blijft in Oost-Europa. Het vierde raceweekend van het seizoen zal worden gehouden op 18 en 19 september op Automotodrom Grobnik in Kroatië.

Dit vind je misschien ook leuk...