Ghirelli en Longin pakken overwinningen op zaterdag in Kroatië

Foto credit: Stephane Azemard

Voor het eerst brengt NASCAR een bezoek aan Kroatië, omdat Automotodrom Grobnik de vervanger is voor het gecancelde evenement in Tsjechië door de COVID-19 pandemie. Het circuit nabij de stad Rijeka staat bekend om het organiseren van het wereldkampioenschap motorracen, wat nu MotoGP is, tussen 1978 en 1990 onder de naam van de Joegoslavische Grand Prix.

Jacques Villeneuve is niet aanwezig, omdat hij andere werkverplichtingen heeft samen met mede-teameigenaar en teamgenoot Patrick Lemarié. Leden van Shadow Racing Cars by 42 Racing zijn positief getest op corona en het team heeft zich teruggetrokken. Ook Thomas Ferrando, die vervangen wordt door Renault Twingo Cup kampioen Mark Škulj, Daniel Rowbottom, die vervangen wordt door Martin Doubek, Andre Castro, Andreas Jochimsen, Guillaume Dumarey en Eric Quintal racen niet in Kroatië.

Giorgio Maggi pakte pole positie in de PRO-klasse, terwijl EuroNASCAR 2 kampioenschapsleider Vittorio Ghirelli pole positie pakte in zijn klasse. Het was dus een perfecte kwalificatie voor het No. 18 team van Hendriks Motorsport. Een mindere sessie was het voor CAAL Racing. Max Lanza spinde de bandenstapels in en liep daarbij een pols- en handblessure op en zal de rest van het weekend niet deelnemen. De auto had weinig schade, maar dat kon niet gezegd worden voor de No. 54 van Arianna Casoli die hard crashte en daarbij de Chevrolet Camaro en een groot stuk van de vangrail afschreef. Casoli’s PRO-teamgenoot Gianmarco Ercoli moest verhuizen naar de No. 70 van Mishumotors om nog deel te kunnen nemen vandaag.

De EuroNASCAR 2 race ging van start met een veld van slechts vijftien auto’s. Ghirelli hield vast aan de leiding voor Tobias Dauenhauer, Dylan Derdaele, Nicholas Risitano en Alessandro Brigatti. Derdaele ging wijd rond het halverwege punt van de race en verloor zijn podium positie aan Risitano. Achter hen wisten Martin Doubek en Vladimiros Tziortzis aan Brigatti voorbij te gaan. Doubek passeerde ook Derdaele, maar toen Tziortzis dezelfde actie probeerde te doen, spinde hij de grindbak in. De Cyprioot viel uit en zo kwam er een einde aan zijn streak van top tien-resultaten.

Ghirelli bezweek niet onder de druk van Dauenhauer en het werd een Hendriks Motorsport 1-2. Risitano, Doubek en Derdaele maakten de top vijf af voor Brigatti, Landauer en Pilate.

In de EuroNASCAR PRO race wist Stienes Longin de leiding af te pakken van polesitter Giorgio Maggi bij het aanremmen van de eerste bocht. Loris Hezemans haalde Martin Doubek in voor P5 en ging meteen het gevecht aan met Nicolò Rocca voor de vierde plek. Een foutje van Rocca zorgde ervoor dat Hezemans en Alon Day voorbij de Italiaan konden geraken. De DF1 Racing coureur zou uiteindelijk als tiende over de streep komen.

Francesco Sini viel uit met mechanische problemen in de pits, terwijl Mark Škulj zijn auto in de grindbak zette met een lekke rechtervoorband. Stienes Longin wist Giorgio Maggi de gehele race achter zich te houden, terwijl Maggi op zijn beurt ervoor wist te zorgen dat Lasse Sørensen hem niet voorbij kon. Hezemans, Day, Doubek, Goossens, Kunz, Lasserre en Rocca maakten de top tien af, terwijl lokale held Niko Pulić als veertiende werd geklasseerd. Longin is de vijfde verschillende EuroNASCAR PRO winnaar in vijf races. Alon Day start morgen vanaf pole positie.

Loris Hezemans vertelde na de race dat de servo stukging rond het halverwege punt en toen zat de snelheid er minder in. Teleurstellend, want de pace was zeer goed op het begin. De Nederlander start morgen naast Day op de voorste rij.

 

Dit vind je misschien ook leuk...