Gianni Morbidelli zal EuroNASCAR debuut maken met CAAL Racing

Foto door (credits): Francesco Ippolito

De Italiaan zal achter het stuur kruipen van de #88 Chevrolet in het EuroNASCAR PRO kampioenschap.

Nog een autosporticoon zal deel uitmaken van het Europese NASCAR veld in 2020, wat wederom aantoont dat de NASCAR Whelen Euro Series het beste toerwagenkampioenschap is van Europa. Voormalig Formule 1, WTCC, WTCR en Superstars Series coureur Gianni Morbidelli zal rijden in de #88 CAAL Racing Chevrolet op jacht naar de EuroNASCAR titel in 2020.

De in Pesaro geboren coureur is zeer gerespecteerd in elk kampioenschap waaraan hij heeft deelgenomen. Hij won de Italiaanse en Europese Formule 3 titels in 1989 en racete vervolgens in Formule 1 tussen 1990 en 1997. Hij reed voor Dallara, Minardi, Footwork en Sauber en scoorde zijn beste resultaat in Australië in 1995 met een derde plek. Tijdens zijn tijd in Formule 1 was Morbidelli ook test rijder voor Ferrari en bestuurde de bekende rode auto ook nog in één race. Na het racen in eenzitters stapte de Italiaan over naar toerwagenracen en nam deel in de belangrijkste kampioenschappen voor verscheidene fabrieksteams. Hij won de Superstars Series twee keer – in 2009 en 2013 – en scoorde overwinningen in zowel WTCC als de TCR International Series.

CAAL Racing en Morbidelli zijn elkaar vaak tegengekomen in het verleden en altijd als rivalen. Ze zullen voor de eerste keer samenwerken, wanneer ze de baan op gaan in Valencia op 25 en 26 april voor de NWES seizoensopener op Circuit Ricardo Tormo. Morbidelli zal de #88 Chevrolet delen met EuroNASCAR 2 veteraan Max Lanza.

“Ik kijk ernaar uit om mijn debuut te maken in de NASCAR Whelen Euro Series met CAAL Racing en de Canneori familie en om van dit seizoen te genieten. We hebben altijd tegenover elkaar gestaan, maar ik heb altijd respect gehad voor Corrado en Luca Canneori en hun team. We delen dezelfde passie en ze zijn oprechte mensen en ik ben blij dat we eindelijk een manier hebben gevonden om samen te kunnen racen, dankzij de inspanningen van onze gemeenschappelijke vrienden [toerwagenracer] Gabriele Marotta en [CAAL Racing track engineer] Carmelo Scoglio”, vertelde Morbidelli. “EuroNASCAR trekt veel publiek en het verhoogt de menselijke kant voor rijders, maar ook voor fans, die bij evenementen dichtbij de coureurs kunnen komen en zo een unieke tijd beleven. Dit is iets dat te vaak ontbreekt in onze sport en het is geweldig om het weer terug te vinden.”

De 52-jarige nam al deel aan een eerste test in februari en CAAL Racing teammanager Luca Canneori is positief over het zorgen voor de best mogelijke auto en omgeving voor Morbidelli.

“Het is fantastisch om Gianni te mogen verwelkomen in ons team bij CAAL Racing. Het is echt een eer om te werken met een coureur met zo’n lange, succesvolle en goed doorlopende carrière, maar het komt ook met een verantwoordelijkheid voor ons om ons best te doen en hem in de positie te brengen om de best mogelijke resultaten te behalen. Het is een uitdaging die we graag aangaan”, verklaarde Canneori. “We hebben veel vertrouwen in hoe wij te werk gaan en de eerste test was al positief. We kijken uit naar nog een paar testdagen eind maart en naar de trainingen voor het seizoen in Valencia om vanaf begin af aan gereed te zijn.”

Morbidelli stelt geen specifiek doel voor zijn eerste seizoen in NASCAR, maar focust zich vooral op genieten van de competitie en bevorderen in het onvermijdelijke leerproces van het debuteren in een nieuw kampioenschap.

“Het kost altijd wat tijd om je aan te passen aan een nieuwe auto en een nieuwe klasse en je moet er altijd ingaan met een respectvolle en voorzichtige aanpak. Ik stel meestal geen doelen, omdat ik de toekomst niet kan zien. Het belangrijkste voor mij is om te kunnen genieten van de competitie en van teamwork. Als je dan plezier hebt, komen de resultaten vaak vanzelf”, legde Morbidelli uit. “Ook al ben ik al 40 jaar betrokken bij de autosport, er zijn veel sterke rijders die veel specifieke kennis hebben van deze auto’s en ik hoop dat ik het leerproces een beetje kan versnellen met mijn ervaring. Ik kijk ernaar uit om hen te ontmoeten en de vele jonge talenten die racen in de NASCAR Whelen Euro Series!”

Gianni Morbidelli zal zijn NWES debuut maken met de #88 CAAL Racing Chevrolet op 25-26 april op Circuit Ricardo Tormo in Valencia, Spanje, wanneer de Europese NASCAR series begint aan een nieuw, spannend seizoen.

Dit vind je misschien ook leuk...