Hendriks Motorsport kampioenschapsleiders na Valencia

Vandaag werden de tweede races van de NASCAR Whelen Euro Series op Circuit Ricardo Tormo in Spanje verreden, wederom in warm, zonnig weer.

De twee Amerikanen die gisteren in contact kwamen in het gevecht om de overwinning, stonden op de voorste rij voor de Elite 2 race. Myatt Snider behield de koppositie door de eerste bocht voor Andre Castro. Bij het uitkomen van de Aspar-bocht werd Massimiliano Lanza geraakt en spinde voor het veld. Scott Jeffs, Sam Taheri en Jesse Vartiainen crashten en vielen uit. Ook Alessandro Brigatti wist niet meer dan één ronde af te leggen. Dit zorgde voor een langdurige caution.

Bij de herstart bleef Snider aan de leiding, terwijl achter hem Castro werd gepasseerd door Nicholas Risitano en Florian Venturi. Mirco Schultis ging in de rondte en hij zou de race uiteindelijk als dertiende eindigen. Met nog acht ronden te gaan, ging Risitano op knappe wijze naar de leiding. De Italiaan wist Snider voorbij te komen in de krappe, maar snelle Champi Herreros-bocht. Bert Longin probeerde Giorgio Maggi in te halen voor de vijfde positie, maar de Belg spinde en werd uiteindelijk als 22e geklasseerd. Hierdoor kwam er nog een late caution.

Risitano wist Snider en Castro van zich af te houden bij de restart. In bocht elf raakte Snider de Mustang van Vittorio Ghirelli; door de schade aan de voorkant van zijn auto viel hij terug en hij zou als zesde finishen. Maggi moest Snider ontwijken, ging wijd en verloor een aantal posities. De Zwitser finishte als zevende. In de laatste ronde kwam Jennifer Jo Cobb vast te staan in het grid, terwijl Eric De Doncker en Venturi elkaar raakten in de Doohan-bocht. Vooraan hield Risitano Castro achter zich om zo zijn eerste overwinning in de Whelen Euro Series te pakken.

Giorgio Maggi is de koploper in het rijders klassement in Elite 2 met één punt voorsprong op Vittorio Ghirelli en vier punten op Hendriks teamgenoot Martin Doubek.

In Elite 1 was het wederom Ander Vilariño die vanaf Pole position startte. Naast hem was het Day op de eerste rij voor de twee PK Carsport Camaro’s en Hezemans en Lasserre. Bij de start was er meteen een zwaar ongeval op het rechte stuk. De No. 99 Dexwet-df1 Camaro van Ellen Lohr en de No. 31 CAAL Toyota van Mauro Trione crashten hard. Beide rijders waren oké. Verder in de openingsronde raakten Delsaux en Graff elkaar nog. Stienes Longin wist de leiding te pakken, maar die plek moest hij teruggeven tijdens de caution. Na twintig minuten kon de race weer hervat worden.

Bij het zwaaien van de groene vlag kon Vilariño dit keer wel de leiding behouden. Longin herhaalde zijn inhaalactie op Day om zo de tweede plek te pakken. Rubén García Jr. tikte een auto voor hem aan en raakte bodywork kwijt dat zich over de baan verspreidde. Halverwege de race ging Hezemans Day voorbij, maar de Israëliër pakte hem meteen weer terug. Francesco Sini werd geraakt door Dario Caso en spinde. Jacques Villeneuve viel uit met mechanische problemen, terwijl hij in de top tien reed, en Lanza en Delsaux crashten in de Adrián Campos-bocht.

Vilariño won de race voor Longin. Hezemans haalde Day in, nadat de CAAL-rijder een foutje had gemaakt, om zo op het podium te komen. De Nederlander was de beste van de Junior Trophy-deelnemers vandaag. Vilariño, Longin en Hezemans is ook de top drie nu in het Elite 1 kampioenschap.

Sebastiaan en Michael Bleekemolen bleven uit de problemen. Zij finishten twaalfde in Elite 1 en veertiende in Elite 2, respectievelijk.

Hendriks Motorsport ligt aan de leiding van het teams kampioenschap. Na een overwinning voor Maggi op zaterdag en een podium voor Hezemans op zondag, ligt de No. 50 aan kop met 138 punten. Met drie top tien-resultaten, waarvan één podium, zorgt Martin Doubek ervoor dat de No. 7 van Hendriks tweede ligt in het kampioenschap met 116 punten.

Stienes Longin, #11 PK Carsport (P2 in Elite 1):

“We hebben in de trainingen hard gewerkt om een goede auto te hebben in de wedstrijden. Uiteindelijk heeft dat geresulteerd in twee tweede plaatsen. Ik had wel graag een wedstrijd gewonnen. Het begint een beetje teveel tweede plaatsen te worden, maar uiteindelijk ben ik heel, heel blij met twee keer tweede plaats.” Longin over wat PK Carsport in de winter heeft gedaan: “We wisten op het einde van het [afgelopen] seizoen dat er nieuwe banden kwamen. Onze race engineer en het team hebben heel hard gewerkt om de auto daar naar te bouwen en aan setup te werken. In de winter is gewoon heel hard gewerkt en dat werpt zijn vruchten af nu in de eerste wedstrijd.”

Loris Hezemans, #50 Hendriks Motorsport (P3 in Elite 1):

“We hebben vandaag een hele goede dag gehad, zeker goed gerecupereerd vergeleken met hoe we het weekend zijn begonnen. Qualifying was niet ideaal. We hebben het opgemaakt in Race 1 en nu zeker in Race 2. [In] P5 begonnen en ik was eigenlijk al tevreden met de eerste start, omdat we goed naar voren kwamen, maar toen was er een groot ongeluk; paar ronden [reden we achter] de Safety Car. Toen met de tweede restart kwam Stienes iets moeilijk weg, dus ik heb hem iets zitten op te douwen om te proberen dat we allebei snel naar voren konden gaan en dat lukte gelukkig wel. Vandaar uit een goed gevecht gehad met Nicolò Rocca en ook met Alon Day; heel fair racing.” Met een mogelijke flat spot en nog één track limit waarschuwing over, nam Loris geen grote risico’s meer na de inhaalactie op Day. “Ik was tevreden om nog derde te finishen.”

Andre Castro, #24 PK Carsport (P2 in Elite 2):

Castro’s doel was om dit weekend vijfde te finishen. Een derde plek in de kwalificatie op zaterdag en vervolgens de leiding pakken in Race 1 gaf hem veel zelfvertrouwen. “In de laatste bocht [gisteren] ging de 48 voor een actie waar hij niet voor had moeten gaan en we crashten allebei, wat jammer was, omdat we een Amerikaanse 1-2 konden hebben. Ik was vastberaden om vandaag te winnen om wat goed te maken, maar het lukte net niet. We zijn eerste geworden in de Rookie Trophy en finishten tweede in de race, dus toch was het een zeer succesvol weekend.”

Dit vind je misschien ook leuk...