Hezemans en Bleekemolen eerste en derde op Brands Hatch & Dauenhauer wint in EuroNASCAR 2

Foto credit: Bart Dehaese

Op de zondag op Brands Hatch Indy was er meer Nederlands succes in de PRO-divisie van de NASCAR Whelen Euro Series. Loris Hezemans (Hendriks Motorsport) zegevierde voor de derde keer in vier races en breidt zijn voorsprong in de tussenstand uit, terwijl Sebastiaan Bleekemolen (Team Bleekemolen) zijn tweede podium van het seizoen pakte. Tobias Dauenhauer (Hendriks Motorsport) versloeg Simon Pilate (DF1 Racing) en Advait Deodhar (CAAL Racing) voor zijn eerste overwinning van 2021 in EuroNASCAR 2.

Hezemans zette de snelste rondetijd neer in de race op zaterdag en mocht daarom Race 2 van de EuroNASCAR PRO-divisie aanvangen vanaf pole positie met Alon Day (CAAL Racing) naast hem. De Nederlander behield de leiding bij de start voor Day, Gianmarco Ercoli (CAAL Racing) en Vittorio Ghirelli (Hendriks Motorsport). Alexander Graff (DF1 Racing) begon vanaf P5, maar spinde in Paddock Hill Bend. Bleekemolen startte achtste, maar schoof een plekje op door de fout van de Zweed.

Igor Romanov (Not Only Motorsport) en Scott Jeffs (Marko Stipp Motorsport) kwamen vast te staan in de grindbak. Hezemans had een goede herstart en bleef vooraan. Bleekemolen ging voorbij aan Ghirelli voor de vierde plek achter Day en Ercoli. Day viel echter stil met mechanische problemen en zou de zwart-witgeblokte vlag niet zien. Ook Yevgen Sokolovskiy (Marko Stipp Motorsport) niet die ook in de grindbak terecht kwam.

Na de laatste herstart wist Hezemans wederom iedereen achter zich te houden en won zijn derde race van het seizoen. Ercoli en Bleekemolen maakte gebruik van het uitvallen van Day om de tweede en derde plek te pakken, respectievelijk. Het is het tweede podium van het seizoen voor Bleekemolen. Giorgio Maggi (Hendriks Motorsport), Alex Sedgwick (Academy Motorsport), Ghirelli, Lucas Lasserre (Speedhouse), Nicolò Rocca (DF1 Racing), Graff en Frédéric Gabillon (RDV Compétition) maakten de top tien af.

“Het was een moeilijke race door de Safety Car-periodes, maar we hebben het beste ervan gemaakt”, vertelde Hezemans die de tiende overwinning van zijn NWES-carrière scoorde. “We worstelden een beetje met de pace, maar we werden beter en beter. Ik denk dat de strategie van gisteren goed heeft uitgepakt, toen ik mijn banden spaarde achter Alon Day. Ik ben ontzettend blij dat ik mijn eerste race hier op Brands Hatch heb kunnen winnen en ik hoop dat we zo door kunnen gaan. Het Hendriks Motorsport team gaf mij wederom een goede auto.”

Voor de EuroNASCAR 2-divisie was het dezelfde eerste rij als op zaterdag met Deodhar op pole positie naast Dauenhauer, maar bij de start verloor de Indiër de leiding aan Dauenhauer. Daarachter raakten Pilate en Francesco Garisto (42 Racing) elkaar en de laatstgenoemde pakte P3. Martin Doubek (Hendriks Motorsport) schoof een positie op om in de top vijf terecht te komen voor Shaun Hollamby (DF1 Racing). Na een aantal ronden kon Pilate weer voorbij aan Garisto en ook Doubek leek de Italiaan in te kunnen halen, maar de twee raakten elkaar. Doubek spinde en viel terug naar P18.

In de tweede helft van de race begon Deodhar het moeilijk te krijgen met de banden en werd onder druk gezet door Pilate. Deodhar maakte een foutje in Graham Hill Bend en de Belg kon hem voorbij. Dauenhauer won met een voorsprong van zes seconden. Pilate en Deodhar maakten het podium af voor Naveh Talor (Not Only Motorsport) en Vladimiros Tziortzis (Academy Motorsport) die allebei een mooie inhaalrace meemaakten. Hollamby, Justin Kunz (DF1 Racing), Pierluigi Veronesi (Double V Racing), Thomas Krasonis (Academy Motorsport) en Leevi Lintukantu (Iceboys – DF1 Racing) finishten in de top tien. Doubek kon nog terugkomen naar P13. Michael Bleekemolen viel uit in de pitstraat met mechanische problemen.

Sebastiaan Bleekemolen

“Het was echt een mooie race. Uiteindelijk van P8 op Brands Hatch naar P3 rijden, dat is niet echt iets dat gebruikelijk is. Ik had natuurlijk wel de mazzel met de herstarts dat ik me daar goed kon positioneren. Ik had wel door dat Day olie lekte, waardoor hij de baan helemaal glad maakte. Dat speelde mij wel in de kaart. Ik zag het gebeuren en ik zat helemaal te kijken bij de herstart van “niet te ver naar buiten, niet te ver naar buiten, strak aan de binnenkant blijven” en je zag het zo gebeuren, heel veel gleden er ook weg. Voor de rest is het natuurlijk fantastisch; in vier races twee keer derde, dus ik denk dat ik ook wel een aardige stap in het kampioenschap maak. Ik vind het heel mooi en het was ook echt een leuke race wat dat betreft voor mij. Mooie inhaalacties gemaakt, ik was ook zeker niet langzaam; ik had wel even moeite halverwege de race om de kopgroep bij te houden, maar een droomresultaat, zeker vanaf P8. Dus ik ben blij!”

Dit vind je misschien ook leuk...