Hezemans en Doubek winnen weer in Valencia en Bleekemolen pakt eerste podium

Foto credit: Bart Dehaese

Ook op de zondag op Circuit Ricardo Tormo was het No. 7 team van Hendriks Motorsport onverslaanbaar. Martin Doubek won de EuroNASCAR 2-race in de ochtend met een 1-2 resultaat voor het Nederlandse team en later in de middag was het weer de beurt aan Loris Hezemans in de PRO-race. Na pech met de ophanging in Race 1 was het feest voor Team Bleekemolen in Race 2: Sebastiaan Bleekemolen stond voor het eerst op het podium in de NASCAR Whelen Euro Series!

Martin Doubek mocht wederom vanaf pole positie starten in de EuroNASCAR 2-klasse met teamgenoot Tobias Dauenhauer naast hem op de voorste rij. Ze bleven vooraan door de eerste paar bochten, terwijl Francesco Garisto (42 Racing) Vladimiros Tziortzis (Academy Motorsport) voorbij ging voor de derde plek. Naveh Talor (Not Only Motorsport) maakte een fout en kwam achteraan het veld terecht. Terwijl Fabrizio Armetta (The Club Motorsport) posities goed aan het maken was door onder andere Pierluigi Veronesi (Double V Racing) te passeren, pakte Tziortzis P3 weer terug. Armetta probeerde vervolgens ook aan Garisto voorbij te gaan, maar remde te laat voor de Ángel Nieto-bocht en spinde hem in de rondte. Armetta kreeg een drive-through penalty.

Max Lanza (CAAL Racing) lag op de zevende plek, voordat hij werd ingehaald door teamgenoot Advait Deodhar, Simon Pilate (DF1 Racing), Alberto Panebianco (Not Only Motorsport) en Thomas Krasonis (Academy Motorsport). Lanza en Krasonis zouden allebei uitvallen na spins in de grindbak. Doubek won zijn tweede race op rij voor Dauenhauer en Tziortzis. Justin Kunz (DF1 Racing), Veronesi, Pilate, Deodhar, Panebianco, Paolo Valeri (Vict Motorsport) en Yevgen Sokolovskiy (Marko Stipp Motorsport) maakten de top tien af. Ian Eric Wadén (DF1 Racing) was eerst geklasseerd als tiende, maar de Fin bleek verantwoordelijk te zijn geweest voor de spin van Lanza en werd door een tijdstraf teruggezet naar P17. Michael Bleekemolen kwam over de streep als vijftiende.

De tweede EuroNASCAR PRO-race had dezelfde eerste startrij als Race 1 met Loris Hezemans en Alon Day (CAAL Racing) vooraan, maar in tegenstelling tot Race 1 wist Day dit keer niet de leiding af te pakken van Hezemans. Gianmarco Ercoli (CAAL Racing) lag derde voor Vittorio Ghirelli (Hendriks Motorsport) die P4 pakte van Nicolò Rocca (DF1 Racing). Sebastiaan Bleekemolen hield vast aan zijn zesde positie in de beginfase. In de tweede ronde echter probeerde Day buitenom Hezemans te gaan. Bij het aanremmen van bocht vijf was er contact en de Israëliër ging de grindbak in en viel helemaal terug naar buiten de top twintig. Zo schoof iedereen een positie op achter Hezemans. Bleekemolen en Lucas Lasserre (Speedhouse) gingen Rocca voorbij voor de vierde en vijfde plek, respectievelijk.

Halverwege de race crashte Luigi Ferrara (42 Racing) en viel uit. De andere Shadow-auto van Bernardo Manfrè viel ook uit met pech. Day wist enkele posities goed te maken om op P18 terecht te komen, maar hij bracht zijn Chevrolet Camaro naar de pits met nog drie ronden te gaan. Bleekemolen haalde Ghirelli in en ging op jacht naar zijn eerste podium. Hezemans zag de zwart-wit geblokte vlag als eerste voor Ercoli en Bleekemolen. Naast een allereerste podium in EuroNASCAR was het ook winst in de Challenger Trophy-klasse voor Sebastiaan. Ghirelli en Rocca maakten de top vijf af voor Lasserre, Thomas Ferrando (Academy Motorsport), Giorgio Maggi (Hendriks Motorsport), Jacques Villeneuve (Academy Motorsport) en Marc Goossens (DF1 Racing).

Sebastiaan Bleekemolen

“De start was goed. Ik zat wel weer een beetje klem op mijn voorganger. Ik kwam bijna tussen twee auto’s als een sandwich in. Dat durfde ik niet aan bij bocht een, dus ik denk ik ga iets van mijn gas af. Dat kostte me een plekje. Maar daarna kon ik redelijk consolideren. De auto voelde vanaf rondje een met veel grip aan, dus ik kon goed volgen. Ik was niet echt sneller dan Ghirelli voor me, dus ik kon niet makkelijk inhalen. Ik stond eigenlijk te wachten totdat hij foutjes ging maken, maar dat deed hij helaas niet. Op een gegeven moment kwam hij ietsje minder goed uit de chicane voor bocht dertien. Toen kon ik bij hem aansluiten. Ik deed net alsof ik binnendoor wilde steken, waardoor hij ging verdedigen en ik gewoon de lijn kon nemen. Terwijl ik de snelheid had, kon ik hem inhalen. Het was eigenlijk toch wel een onverwachte derde plek vanaf mijn zesde plek. Supertevreden, kan niet beter!” Ook legde Bleekemolen uit hoe de race van vader Michael ging: “Hij had ook een bewogen race. Hij deed een uitremactie voor diezelfde chicane en – ik heb het op de onboard gezien – [iemand] kwam naar binnen, dus dat was echt zonde, want anders was hij zeker tweede of derde in de Legend Trophy geworden. Uiteindelijk is hij nog derde geworden, omdat er eentje [Wadén] een straf had gekregen van dertig seconden, dus ik denk voor dat kampioenschap ook goed. Ik denk dat we het weekend, ondanks de problemen van gisteren, erg leuk kunnen afsluiten.”

Het volgende race weekend van de NASCAR Whelen Euro Series staat gepland voor 19-20 juni op Autodrom Most in Tsjechië.

Dit vind je misschien ook leuk...