Hezemans en Ercoli pakken winst in seizoensopeners op Vallelunga

Foto credit: Stephane Azemard

Op de zondag in Italië was het de beurt aan de EuroNASCAR PRO rijders om te vechten voor overwinningen op het snelle circuit dichtbij Rome. Zoals gisteren vermeld, nemen onder andere Braxx Racing, Memphis Racing, RDV Compétition en Team Bleekemolen niet deel aan de races dit jaar door de COVID-19 pandemie. Daarnaast vervangt Thomas Ferrando Gianni Morbidelli bij het team van CAAL Racing en rijdt Nicolò Rocca in plaats van Ander Vilariño bij DF1 Racing.

Het was een rustige kwalificatie met alleen een spin van Fabio Spatafora uit Malta. Hij zou bij het Not Only Motorsport team vervangen worden door hun EuroNASCAR 2 rijder, Davide Dallara, voor de races. Regerend kampioen Loris Hezemans zette een 1:40.491 neer in de No. 50 Hendriks Motorsport Ford Mustang en pakte daarmee Pole position.

Hezemans moest bij de start van de eerste race proberen Alon Day, Jacques Villeneuve en Daniel Rowbottom achter zich te houden en dat lukte tot de vijfde van achttien ronden. Day ging buitenom de Nederlander in de Campagnano bocht, maar hij verremde zich, waardoor Jacques Villeneuve voorbij beiden wist te komen om zo de eerste positie in handen te nemen. De voormalig Formule 1-wereldkampioen zou de leiding niet meer weggeven, totdat hij uitviel met een technisch probleem met nog twee en een halve ronde te gaan.

Hezemans nam de eerste positie weer over en won de eerste race van het seizoen voor Alon Day en Gianmarco Ercoli die de twee andere podiumplaatsen pakten. Lucas Lasserre en Stienes Longin finishten in de top vijf voor Lasse Sørensen die vanaf de laatste startrij de race was begonnen. Giorgio Maggi eindigde op P15 door een drive-through penalty na contact, twee posities voor Daniel Rowbottom die terugviel door versnellingsbakproblemen.

“Ik denk dat iedereen van deze race genoten heeft, maar voor mij was het een van de moeilijkere races om eerlijk te zijn”, vertelde Hezemans aan André Wiegold en Gian Luca Guiglia. “We waren heel erg aan het worstelen met setup problemen, maar misschien ligt het aan mij. De auto voelde heel erg ‘loose’. Ik ben heel erg blij, maar ik moet kijken wat er met Jacques [Villeneuve] gebeurde, want dit was zijn race om te winnen. Ik denk niet dat ik de pace had om hem in te halen, dus we gaan proberen te verbeteren in Race 2 en sterker terug te komen.”

Voor die tweede race van zondag zou de Nederlander vanaf de derde startrij beginnen achter Sørensen, Ercoli, Lasserre, Villeneuve en Day. Het was Ercoli die de eerste positie afpakte van Sørensen. Aan Rowbottom, Ferrara en Attianese werden drive-through penalty’s uitgedeeld voor valse starts, terwijl Hezemans plekken verloor en uiteindelijk elfde lag. Day ging Lasserre voorbij in een van de haarspeldbochten, maar diezelfde ronde vond de PK Carsport rijder de grindbak en moest de plek weer afstaan.

Achter Ercoli werd er gevochten om de tweede plaats. Jacques Villeneuve wist Sørensen in te halen in de Tornantino bocht, maar beiden werden voorbij gestoken door Lasserre. Rowbottom viel wederom uit met mechanische problemen, terwijl de Alex Caffi Motorsport auto van Stefano Attianese olie lekte in bocht 7. De koplopers gingen allemaal wijd in de laatste ronde, maar iedereen wist hun auto uit de grindbak te houden. Wel verloor Lasserre zijn tweede plaats aan Villeneuve.

Ercoli hield iedereen achter zich en won zijn tweede EuroNASCAR PRO race van zijn carrière. Villeneuve en Lasserre pakten de podiumposities. Day, Sørensen, Hezemans, Sini, Rocca, Longin en Lemarié eindigden in de top tien, respectievelijk.

“Ik had een goede start en pakte de eerste plek na de eerste bocht”, vertelde de Italiaan aan André Wiegold en Gian Luca Guiglia. “Daarna wist ik alle aanvallen af te slaan om zo mijn tweede EuroNASCAR PRO race van mijn carrière te winnen. Ik maakte mijn debuut met CAAL Racing in 2014 en om de trofee voor het team te pakken in onze tweede race weer terug samen is simpelweg fantastisch. Natuurlijk willen we met dit momentum doorgaan in Zolder.”

Dit vind je misschien ook leuk...