Hezemans, Sørensen en Hendriks Motorsport kampioenen van 2019

Op een regenachtige zondag op Circuit Zolder werden de kampioenschappen beslist in de NASCAR Whelen Euro Series. Na een geweldig spannend seizoen was de allerlaatste racedag aangebroken.

Het verschil tussen Giorgio Maggi en Lasse Sørensen was slechts één punt in het voordeel van de Zwitser voor de laatste Elite 2 race. Wie van de twee het beste finishte, zou het kampioenschap dus winnen. Omdat de baan nat was, werd de start single-file gedaan na een paar ronden achter de Safety Car. Sørensen nam de leiding vanaf pole positie voor Maggi, Brigatti, Ghirelli en Deflandre. Naveh Talor en Michael Bleekemolen kwamen in de grindbak terecht in de Kanaalbocht en al snel moest de Safety Car wederom de baan op komen. Na deze caution konden er nog slechts zes ronden onder groen worden verreden.

Bij de herstart wist Sørensen de eerste plaats vast te houden voor Maggi. Achter hen ging Matthias Hauer in de rondte in de Villeneuve-chicane. Hugo de Sadeleer reed in de top tien, maar kreeg schade aan de linker voorkant en moest uitvallen. Met nog drie ronden te gaan, begon Maggi echt de druk erop te zetten bij Sørensen en de Hendriks Motorsport-rijder leek de snellere van de twee te zijn. Sørensen moest koste wat het kost Maggi achter zich houden en hij verdedigde bij elke bocht wat maar een inhaalmogelijkheid kon bieden.

In de laatste ronde zag Maggi een gaatje aan de binnenkant van de Villeneuve-chicane, maar Sørensen bleef P1 houden en ze gingen wederom zij-aan-zij bij het aanremmen voor de Bolderbergbocht. Het Elite 2 kampioenschap werd bepaald in de allerlaatste bocht van de allerlaatste ronde. Maggi had een goede exit en de Zwitser koos de buitenkant, terwijl Sørensen de binnenkant verdedigde. Ze remden voor de Jacky Ickx-chicane, de Deen had de ideale lijn en kwam het rechte stuk op voor Maggi om zo de titel binnen te slepen. Het was een werkelijk waar zenuwslopend einde van het Elite 2 seizoen.

“Ik ben superblij. Het was een geweldig weekend, we hebben tweemaal gewonnen hier. Dat is altijd goed. Ik moet het team bedanken voor de fantastische auto. We hebben elf races gedaan nu en we hebben zeven overwinningen en nog drie podiums. Dit zijn goede statistieken en zonder het team Dexwet DF1 Racing zou het niet mogelijk zijn geweest. Ik moet ook de sponsors thuis bedanken dat ze mij dit hebben laten doen. Dit was een grote kans voor mij, dus mijn dank gaat uit naar Flexlease”, vertelde Lasse Sørensen.

“Morgen zal ik mij pas realiseren dat ik kampioen ben, maar ik ben erg blij en we hebben het hele seizoen gevochten om hier te zijn en uiteindelijk pakten we het kampioenschap in de laatste race. Ik ben superblij voor iedereen. Het was mijn eerste keer in de regen hier, dus het was een moeilijke race, zeker wanneer ik moest verdedigen. Maar we hebben het volbracht en alles was onder controle. Ik denk dat we in de race alles goed gedaan hebben. Alles was perfect dit weekend.”

Voor de Elite 1 race moest Loris Hezemans als 22e of beter finishen om de titel te clinchen. Vanwege de natte baanomstandigheden zou er weer een single-file start komen na een aantal ronden achter de Safety Car. Martin Doubek viel helaas al voor de start uit met mechanische problemen. Jacques Villeneuve pakte de leiding vanaf pole positie, maar achter hem crashten Sebastiaan Bleekemolen en Dylan Derdaele. Bleekemolen was niet blij met Derdaele en vertelde dat de No. 98 voor hem remde en dat hij hem niet kon ontwijken. Aanremmend voor de kleine chicane, haalde Alon Day Villeneuve in en de CAAL Racing-rijder reed weg met de eerste positie voor Stienes Longin. Hezemans bleef veilig op de zesde plaats.

Rond het halverwege punt zette Longin de druk er vol op bij Day. De Belg had een goede exit bij het uitkomen van de kleine chicane en passeerde Day in de Villeneuve-chicane. Hij breidde zijn voorsprong snel uit, terwijl achter hem Goossens Villeneuve aanviel en Hezemans een positie verloor aan Ercoli. En toen kwam de regen en het kwam met bakken uit de hemel. Het zicht werd slecht en het was glibberen en glijden op het circuit van Zolder. Thomas Ferrando spinde en kwam vast te staan in de grindbak. Nog nooit had het zo hard geregend tijdens een Euro NASCAR-wedstrijd.

Stienes Longin pakte zijn eerste overwinning in Elite 1. Alon Day en Marc Goossens maakten het podium af, nadat Villeneuve terugviel van P3 naar P7 in de laatste ronde. Loris Hezemans finishte als zesde en pakte daarmee de titel. De Nederlander mag zich nu officieel een NASCAR-kampioen noemen. Daarnaast is de crew van Hendriks Motorsport kampioen bij de teams met hun No. 50 Ford Mustang.

“We hebben een heel mooi weekend gehad in Zolder”, vertelde Loris Hezemans. “Een weekend wat zeker niet gemakkelijk was, zeker met de omstandigheden natuurlijk. Dus heel mixed conditions eigenlijk, zeker als we het hebben over de kwalificatie. Dat was natuurlijk erg nerve-racking, omdat het eerst nat was, te nat voor slicks, daarna werd het ongeveer droog. Het was echt half-half, dus het was een heel moeilijke kwalificatie, zeker dan in de Superpole. Je hebt twee rondjes, je probeert alles uit die auto te halen, maar bepaalde plekken waren nog nat, bepaalde plekken waren niet nat, dus het was erg moeilijk om het maximale eruit te halen. Uiteindelijk wel een goede plaats kunnen hebben, zesde positie. Vandaar uit hebben we eigenlijk ervoor gezorgd en ik heb ook tegen mezelf gezegd: het gaat om finishen. Zeker na de pech van Rocca. Dat wil je natuurlijk nooit zien, je wil altijd hebben dat je tot en met de laatste minuut kan vechten voor het kampioenschap, zoals bij Giorgio in de race. Maar natuurlijk uiteindelijk heel tevreden met het resultaat. Het hele seizoen hebben we ongelooflijk gewerkt. Ik denk dat vergeleken met vorig jaar zijn we zeker meer consistent geweest. We zijn ook gaan denken en kijken: ‘hoe kunnen we de snelheid die we hebben, omzetten naar zo constant mogelijk finishen en zo hoog mogelijk finishen’ en ik denk dat we dat dit jaar zeker hebben gedaan. Verder natuurlijk moet ik Hendriks Motorsport bedanken. Dit is zeker een team win, we hebben dit samengedaan, zowel met teamgenoot Giorgio. Door hem ben ik ook een betere rijder geworden en ik denk omgekeerd ook en ik denk dat we van elkaar veel hebben geleerd en ook het team en eigenlijk de auto veel beter hebben kunnen maken. I’m just enjoying the moment nu, genieten van het kampioenschap dat we hebben kunnen winnen en de volgende focus is natuurlijk op de NASCAR PEAK México Series. Ik ben alvast aan het voorbereiden daarop.”

En zo kwam er een einde aan een heel speciaal seizoen. Loris Hezemans in Elite 1, Lasse Sørensen in Elite 2 en Hendriks Motorsport bij de teams zijn de kampioenen in de NASCAR Whelen Euro Series.

Dit vind je misschien ook leuk...