Longin nieuwe kampioenschapsleider, terwijl Hezemans wint; Sørensen verslaat Maggi in Elite 2

Het was een hete zondag in Tsjechië voor de tweede races van de OMV MaxxMotion NASCAR Show op Autodrom Most.

Door de snelste rondetijd te hebben gereden in de eerste race, mocht Giorgio Maggi wederom op Pole position starten op zondag voor de Elite 2 race. Lasse Sørensen kwam goed weg bij de start en pakte de leiding voor Maggi, Martin Doubek en Vittorio Ghirelli. Achter hen spinde Advait Deodhar en Andre Castro kwam in de grindbak terecht na contact met Justin Kunz, waar de Duitser een drive-through penalty voor zou krijgen.

Castro’s auto kon worden weggehaald onder lokale gele vlaggen, dus het racen kon door blijven gaan. Na de helft van de race kwamen er problemen voor thuisrijder Martin Doubek. Hij moest de auto aan de kant van de baan zetten, nadat hij de gehele race in de derde positie had gelegen. Michael Bleekemolen wist acht plekken goed te maken sinds de start en lag op de zevende positie, totdat hij in de rondte werd getikt door Ben Creanor. Hierdoor viel hij terug naar P13, terwijl Creanor door een straf als vijftiende werd geklasseerd.

In de laatste ronde zette Maggi de druk er vol op bij Sørensen, maar het was niet genoeg. De Deen won met een gat van 0,140 seconde voor de Hendriks Motorsport-rijder. Ghirelli, Risitano en Snider maakten de top vijf af.

Maggi legde na de race uit dat hij hoopte dat Sørensen een foutje zou maken, als hij de druk op hem zou blijven zetten. Een inhaalactie was te riskant en het zou het niet waard zijn voor het kampioenschap. De problemen met het gaspedaal waren niet zo aanwezig als op zaterdag.

De Zwitser blijft de kampioenschapsleider in Elite 2. Hij heeft een voorsprong van vijftien punten op Ghirelli. Deodhar ligt nog derde met een achterstand van 36 punten. Ondanks dat Sørensen niet in Valencia reed, ligt hij nu vierde in de stand, 38 punten achter Maggi.

Net als op zaterdag, was het Nicolò Rocca en Loris Hezemans op de voorste rij voor de Elite 1 race. Bij de start kon Rocca dit keer wel de leiding behouden. Achterin het veld spinde Sebastiaan Bleekemolen, terwijl Alon Day en Jacques Villeneuve elkaar wederom raakten. Alexander Graff lag vierde, maar hij ging rallycrossen in één van de snelle rechter bochten en verloor een aantal plekken. Day had teveel schade en viel uit. Een slecht weekend dus voor de CAAL Racing-rijder die naar Tsjechië kwam als de leider in de puntenstand.

Rocca ging wijd in de één na laatste bocht en verloor de leiding aan Hezemans.  Frédéric Gabillon kwam in de grindbak terecht met ophangingsproblemen en zou uitvallen. Ook Kenko Miura moest zijn auto aan de kant zetten. Op de helft van de race was Hezemans, Rocca, die binnen een seconde van de Nederlander bleef, Longin, Doubek en Iannetta de top vijf.

Met nog vier ronden te gaan, verloor Rocca plotseling veel snelheid en hij kon Hezemans niet meer aanvallen. De PK Carsport-rijder verloor veel posities en kwam uiteindelijk als elfde over de finish. Doubek maakte een foutje bij het aanremmen van de eerste bocht en finishte als zesde. Bleekemolen maakte veel posities goed, nadat hij werd geraakt in de openingsronde en pakte weer een top tien-resultaat.

Loris Hezemans domineerde de Elite 1 race op zondag en won met een gat van elf seconden naar Longin. Iannetta kwam voor het eerst op het podium terecht. Hij finishte voor Thomas Ferrando en Ulysse Delsaux. Stienes Longin ligt nu eerste in het kampioenschap voor Rocca, Day en Hezemans.

Het volgende race weekend is het American Car Fest op Raceway Venray op 13 en 14 juli.

Loris Hezemans, #50 Hendriks Motorsport (P1 in Elite 1):

“Voor mij was het in het begin heel moeilijk, maar uiteindelijk niet de moeilijkste race, maar het was wel één van de beste overwinningen die ik ooit had behaald, dus ik ben zo tevreden ermee, zeker na alle teleurstellingen die we hadden voor mijzelf en de motor die gisteren kapot was. Ik kan niks beters wensen. De auto was perfect. Het ging echt super, maar ik moest wel echt vechten, in het begin zeker, maar daarna ging het heel goed. Mega dank aan het team.”

Stienes Longin, #11 PK Carsport (P2 in Elite 1):

“Het is wel straf dat ik zes van de acht wedstrijden tweede word. Het is natuurlijk zo dat je vooraan eindigt in het kampioenschap en nu dat Day ook slechte punten scoort, denk ik dat ik mijn leiding wel een beetje uitrek. Dus ja, enorm tevreden. Ik kon de kop niet volgen met Hezemans en Rocca, maar uiteindelijk is tweede plaats top. Je wint geen kampioenschappen met één keer winnen en één keer uitvallen. Je wint het kampioenschap met alleen maar tweede worden, zoals ik nu gedaan heb. Natuurlijk is het kampioenschap nog lang, er zijn dubbele punten [in Hockenheim en Zolder].”

Na acht races dit seizoen is Longin blij met de punten die ze al hebben binnengehaald en hij kijkt uit naar Venray.

“In Venray heb ik mij altijd heel goed gevoeld. In Elite 2 heb ik daar twee wedstrijden gewonnen, ik heb er pole posities gereden en ook al een keer tweede in de kwalificaties en een derde plaats, dus ik voel me er echt wel goed. Ik hoop dat ik daar een goede kwalificatie kan rijden; op pole starten is daar echt belangrijk en dan proberen iedereen voor te blijven. Dat is mijn doel daar.”

Sebastiaan Bleekemolen, #69 Team Bleekemolen (P10 in Elite 1):

“De start was op zich oké, maar in het gedrang werd ik omgeduwd. Dat is jammer. Daarna heb ik eigenlijk een heel leuke wedstrijd gehad, het ging ook wel goed. Als ik dan mijn rondetijden hoorde over de radio, waren die goed voor redelijk voorin, dus dat schept weer hoop. Inhalen ging prima, de auto voelde goed. Ik ben eigenlijk wel heel erg tevreden over dit weekend. Zo’n klein dingetje bij de start is echt een race ongeluk; het kan altijd iedereen overkomen, dus dat hoort erbij.”

Dit vind je misschien ook leuk...