Longin wint op zaterdag in terugkeer op Zolder en Talor pakt eerste zege in EuroNASCAR 2

Circuit Zolder speelt dit weekend gastheer van de NASCAR GP Belgium, het een na laatste race weekend van de NASCAR Whelen Euro Series. Kampioenschapsleider in de PRO-divisie Loris Hezemans, normaal gesproken uitkomend in de #7 Ford Mustang van Hendriks Motorsport, is niet aanwezig. De Nederlander is in Charlotte voor de Xfinity Series race op de Roval. Stienes Longin (PK Carsport) maakte zijn terugkeer als gastrijder en won, ondanks een clash met Alon Day (CAAL Racing). Naveh Talor domineerde de EuroNASCAR 2-wedstrijd en zag als eerste de zwart-wit geblokte vlag.

Longin ving de eerste PRO-race aan vanaf pole positie en de Belg had een goede start. Achterin het veld spinde Yevgen Sokolovskiy (Marko Stipp Motorsport) de grindbak in en bij de Bolderberghaarspeldbocht later in de openingsronde crashte Ian Eric Wadén (DF1 Racing) hard tegen Leonardo Colavita (Vict Motorsport). Ook Wadéns teamgenoot Henri Tuomaala raakte betrokken en dat bracht de Safety Car op de baan.

Ook bij de herstart bleef Longin aan de leiding. Meteen probeerde Day een weg voorbij hem te vinden bij de Kleine Chicane, maar de Israëliër raakte hem. Day ging in de rondte met een lekke band rechtsvoor, terwijl Longin, die als gastrijder overigens geen punten scoort voor het kampioenschap, op de eerste plek bleef. Titelkandidaat Gianmarco Ercoli (CAAL Racing) moest opgeven in de pits met mechanische problemen.

Achter Longin schoven Lucas Lasserre (Speedhouse) en Vittorio Ghirelli (Hendriks Motorsport) op naar posities twee en drie, respectievelijk. De laatstgenoemde moest Marc Goossens, die van DF1 Racing naar CAAL Racing is verhuisd voor zijn thuisraces, achter zich houden. Dat lukte de Italiaan tot de allerlaatste bocht van de laatste ronde. Longin won zijn derde race ooit in de PRO-divisie voor Lasserre en Goossens, terwijl Ghirelli het moest doen met P4 voor Nicolò Rocca (DF1 Racing). Sebastiaan Bleekemolen (Team Bleekemolen) kwam als achtste over de streep na een mooie inhaalrace die hij vanaf P15 was begonnen.

Talor zette de snelste tijd neer in de kwalificatie van de EuroNASCAR 2-divisie. Hij begon voor het eerst vanaf pole positie en hij zou ook voor het eerst winnen. Hij leidde van start tot finish op weg naar zijn allereerste zege. Martin Doubek en Tobias Dauenhauer, allebei uitkomend voor Hendriks Motorsport, maakten het podium af voor Advait Deodhar (CAAL Racing) en Vladimiros Tziortzis (Academy Motorsport). De Cyprioot lag vierde, maar crashte tegen een bandenstapel in de Gilles Villeneuvechicane. Desondanks wist hij toch een top vijf-resultaat te behalen. Melvin de Groot (Team Bleekemolen) viel helaas uit.

Stienes Longin

“Het is echt fantastisch om weer op Zolder terug te komen, terug fans te zien, geen mondmaskers meer en dan na een jaar eigenlijk geen NASCAR een topdag achter de rug hebben, pole en winnen. Beter wordt het niet. Ik had echt getekend voor een podium en van een overwinning durfde ik enkel maar van te dromen.”

Lucas Lasserre

De Fransman legde uit dat de pace er bij hem goed inzit sinds Valencia en dat hij de snelheid in de auto heeft teruggevonden na een motorprobleem te hebben gerepareerd in Kroatië. “Het is belangrijk om te weten dat ik zo’n beetje alleen ben”, vertelde hij na zijn eerste podium van het seizoen. “Ik heb twee monteurs, een goede vriend die voor mij spot, en dat is het. Ik ben engineer, rijderscoach, manager, ik bepaal de setup die ik aanbeveel aan mijn monteurs. Meer is het niet. Als iedereen maar twee monteurs had, zouden we races winnen.”

Dit vind je misschien ook leuk...