Nederlands powerhouse Hendriks Motorsport pakt 3e teamkampioenschap op rij in NWES

Hendriks Motorsport is het onverslaanbare team van de afgelopen drie jaar in het NASCAR Whelen Euro Series kampioenschap. Het Nederlandse powerhouse onder leiding van Roy en Joep Hendriks behaalde onlangs hun derde teamkampioenschapzege op rij – de eerste met de #7 Ford Mustang. EuroNASCAR PRO kampioen Loris Hezemans en EuroNASCAR 2 kampioen Martin Doubek verzamelden de meeste punten over beide kampioenschappen in het 2021 NWES seizoen en brachten daarmee de titel terug naar Nederland. Voor het eerst sinds 2014 won hetzelfde team alle drie de grote titels in de Europese NASCAR-series.

Roy en Joep Hendriks zijn zelf ervaren racewagencoureurs met wortels diep in de ovalracerij in hun thuisland en hebben het team opgericht om coureurs een sterke basis voor hun carrière te bieden. Hendriks Motorsport trad in 2018 toe tot de NASCAR Whelen Euro Series met de steun van Toine Hezemans en zijn zoon Loris op de #50 Ford Mustang. In hun debuutseizoen wonnen het team en Hezemans de EuroNASCAR PRO Junior Trophy en pakten ze de eerste racezege op de Hockenheimring in Duitsland.

Credits: NASCAR Whelen Euro Series / Stephane Azemard

Vanaf dat moment was het duidelijk dat er een nieuwe kampioenschapskandidaat was toegetreden tot de officiële Europese NASCAR Series. Slechts een jaar later, in 2019, bereikte Hendriks Motorsport de top van het EuroNASCAR PRO-coureursklassement, waarbij Hezemans de titel in de wacht sleepte en de jongste NWES-kampioen in de geschiedenis werd. Met Giorgio Maggi uit Zwitserland in de cockpit in EuroNASCAR 2, eindigde de #50 auto voor het eerst in de geschiedenis van de organisatie bovenaan in het Teamkampioenschap.

In een door een pandemie ingekort NWES-seizoen 2020 behoorde Hezemans opnieuw tot de titelkandidaten, maar de Nederlander, die de auto deelde met EuroNASCAR 2-rookie Tobias Dauenhuaer, werd geklopt door Alon Day. In EuroNASCAR 2 streden twee Hendriks Motorsport-coureurs om de titel: Dauenhauer en Vittorio Ghirelli. Laatstgenoemde pakte de titel in de allerlaatste race van het seizoen, maar het was het #50 team dat met Hezemans en Dauenhauer een tweede opeenvolgende titel in de wacht sleepte. Het #18 Hendriks Motorsport team eindigde tweede in het teamkampioenschap, wat een sterke 1-2-finish voor de Nederlandse krachtpatser afrondde.

Credits: NASCAR Whelen Euro Series / Stephane Azemard

Hezemans en Hendriks Motorsport waren erop gebrand om in het seizoen 2021 terug te slaan en dat deden ze op een dominante manier. De Nederlander wisselde van auto om voor het eerst in de #7 Hendriks Motorsport Ford Mustang te rijden en deelde die met NWES-veteraan Doubek, die in het EuroNASCAR 2-kampioenschap uitkwam. 2021 begon met een nieuwe mijlpaal: Hezemans en Doubek wonnen alle 4 de races op Circuit Ricardo Tormo, wat de eerste keer in de EuroNASCAR geschiedenis was dat een team na alle races van een evenement dezelfde auto in Victory Lane parkeerde.

Doubek en Hezemans bleven in de loop van het seizoen winnen, maar de strijd om het kampioenschap bleef uiterst hevig. Met een achterstand van 13 punten op zijn teamgenoot Dauenhauer was Doubek de eerste coureur die de kampioenschapsoverwinning pakte in een spannende finale op het Autodromo di Vallelunga, Italië. Terwijl Dauenhauer in de vangrails crashte, won de Tsjech de race en veroverde daarmee zijn eerste EuroNASCAR 2-titel. Hezemans nam geen risico’s en eindigde als vijfde in de laatste race van het seizoen om de jongste tweevoudig EuroNASCAR PRO kampioen te worden.

Credits: NASCAR Whelen Euro Series / Stephane Azemard

Met 2 titels in handen van het #7 Hendriks Motorsport team, was het geen verrassing dat de Nederlandse krachtpatser zijn derde opeenvolgende titel in team kampioenschap veroverde – dit keer met de #7 Mustang. Na drie jaar finishte het team 2 auto’s in de top van het klassement – de #50 en #7 – en het was steeds Hezemans die de leiding had over de auto in het EuroNASCAR PRO kampioenschap. Hendriks Motorsport versloeg de #22 DF1 Racing Chevrolet Camaro bestuurd door Nicolo Rocca en Justin Kunz met 94 punten, terwijl het #50 Hendriks Motorsport team op de derde plaats volgde met 102 punten achterstand op de zusterauto.

Door de overstap van Hezemans naar de NASCAR Cup Series en NASCAR Xfinity Series met het nieuwe Team Hezeberg in 2022, staat Hendriks Motorsport volgend jaar voor een nieuwe uitdaging. Zullen zij in staat zijn om wederom een gooi te doen naar de triple?

Origineel artikel door A. Wiegold op EuroNASCAR.com

Dit vind je misschien ook leuk...