Rocca en Tziortzis winnen ook op zondag in Valencia; Top 5 voor Hezemans, Top 10 voor Bleekemolen

Onder de Spaanse zon werden op zondagochtend een EuroNASCAR 2-divisierace en later in de middag een PRO-divisierace gehouden. Vladimiros Tziortzis (Academy / Alex Caffi Motorsport) pakte zijn tweede zege van zijn carrière na een mooi gevecht met Alberto Naska (CAAL Racing). De Hendriks Motorsport-Ford Mustangs van Martin Doubek en Liam Hezemans finishten netjes op de derde en vierde positie, respectievelijk. Nicolò Rocca (CAAL Racing) schreef de overwinning op zijn naam in de PRO-divisie zonder een ronde aan de leiding te liggen. Alon Day (PK Carsport) en Gianmarco Ercoli kregen namelijk allebei een tijdstraf, waardoor de Italiaan de zege in de schoot werd geworpen.

Foto credit: Klemen Sofrić

Tziortzis ving de EuroNASCAR 2-divisierace aan vanaf pole positie, maar de Cyprioot verloor de leiding bij de start aan Naska. De twee vochten om de eerste plek tot ronde vijf toen Tziortzis de positie weer terugpakte. Hij zou uiteindelijk winnen met een voorsprong van meer dan zes seconden op Naska. Gil Linster (CAAL Racing) begon als derde en hij was in een strijd verwikkeld met Doubek en Hezemans om die laatste plek op het podium. Die ging naar Doubek. De Luxemburger zag ook Hezemans en Ulysse Delsaux (RDV Compétition) aan zich voorbijgaan om als zesde te finishen.

Christian Malchárek (PK Carsport) was op weg naar een goed resultaat in de top tien, totdat een spin roet in het eten gooide. Het was Francesco Garisto (MK1 Racing – RaceArt Technology) die als zevende werd geklasseerd voor Paul Jouffreau (SpeedHouse), Leonardo Colavita (Racers Motorsport) en Advait Deodhar (Not Only Motorsport). Melvin de Groot (Team Bleekemolen) kwam een positie buiten de top tien over de streep, maar de Nederlander won wel de Legend Trophy. Zijn teamgenoot Michael Bleekemolen zat hem de gehele race op de hielen, totdat Michael een ongeplande stop moest maken laat in de race. Andrea Tronconi (Academy / Alex Caffi Motorsport) zag het zwart-witgeblokt niet, nadat hij uitviel in de grindbak na contact met Aliyyah Koloc (Buggyra ZM-MFT Racing).

De startopstellingen voor de zondagsraces worden altijd bepaald door de snelste ronden van de zaterdagsraces en ondanks dat Ercoli met mechanische problemen kampte in Race 1, wist hij pole positie te bemachtigen voor Race 2. Bij de start raakten een aantal auto’s zwaar beschadigd wat zorgde voor een vrij lange neutralisatie. Not Only Motorsport-rijders Vittorio Ghirelli en Davide Dallara waren betrokken naast Cosimo Barberini (SpeedHouse) en Riccardo Romagnoli (The Club Motorsport). Ercoli hield vast aan de eerste positie bij de herstart, terwijl Alexander Graff (SpeedHouse) een plek verloor aan Day. Romain Iannetta (Marko Stipp Motorsport) werkte zich naar voren en haalde Tobias Dauenhauer (Hendriks Motorsport) in. Rocca lag ondertussen zesde.

Een crash tussen Claudio Remigio Cappelli (MK1 Racing – RaceArt Technology) en Yannick Panagiotis (Panasport) zorgde voor een herstart met slechts twee rondjes te gaan. Ercoli kreeg net voordat er weer met de groene vlaggen gezwaaid zou worden, te horen dat hij vijf seconden aan zijn broek kreeg voor het te vaak overschrijden van de track limits. Day kwam erg goed weg en pakte de leiding af van Ercoli, terwijl Graff wat terugviel. De Israëliër kwam als eerste over de streep, maar kreeg na de finish te horen dat hij een straf had van tien seconden voor een valse herstart. De PK Carsport-rijder kwam dus té goed weg.

Rocca had in die sprint naar de finish Iannetta ingehaald en kreeg daarmee de overwinning in handen. Graff maakte het podium af voor Day en Marc Goossens (SpeedHouse), terwijl Ercoli als zesde werd geklasseerd voor Frédéric Gabillon (RDV Compétition), Dauenhauer, Sebastiaan Bleekemolen (Team Bleekemolen) en Massimiliano Lanza (CAAL Racing).

Het volgende evenement van de NASCAR Whelen Euro Series, de NASCAR GP UK – American SpeedFest IX, zal plaatsvinden op 11 en 12 juni op het Indy-circuit van Brands Hatch.

Vladimiros Tziortzis

“Het is al vanaf het begin mijn doel om voor het kampioenschap te gaan en al helemaal in Valencia, een van mijn favoriete banen. We hebben ontzettend hard gewerkt met het team in de wintertests in Italië. Op donderdagochtend hadden we wat problemen met de motor en de benzinetoevoer, maar ik heb mijn best gedaan en nu staan we hier en hopelijk kunnen we zo doorgaan met deze stabiele resultaten.” De Academy / Alex Caffi Motorsport-rijder legt uit dat een weekend als dit, waarin hij tweemaal wint, hem ontzettend veel zelfvertrouwen heeft gegeven.

Liam Hezemans

“Ik ben echt superblij. De overstap van karten naar dit, in de voetstappen van mijn broer [Loris]… Het is zeker een andere uitdaging. Maar ik ben supertevreden. [Deze resultaten] hadden we niet echt verwacht: P6 in de eerste race, tweede bij de rookies, P4 in de tweede race en weer tweede bij de rookies. Nu ga ik ervaring opbouwen en kijken hoe het gaat tot het einde van het seizoen. Het is in ieder geval een goede start.”

Dit vind je misschien ook leuk...