Sørensen en Doubek pakken eerste overwinningen op Zolder

Foto credit: Stephane Azemard

Het Belgische Circuit Zolder, waar vorig jaar nog de kampioenschappen werden bepaald, is nu gastheer van het tweede weekend van 2020.

Vroeg in de ochtend pakte Lasse Sørensen de Pole position in de kwalificatie voor EuroNASCAR PRO. Problemen waren er voor Loris Hezemans. In zijn tweede ronde bleef het gaspedaal voor 80% hangen en hij blesseerde zijn pols in de crash die volgde. De Nederlander moest de race vanaf de achttiende startplek aanvangen.

De EuroNASCAR PRO race begon achter de Safety Car vanwege de stromende regen. Giorgio Maggi had een probleem in de laatste sector en viel tijdens de caution terug van de elfde naar de laatste positie. De race ging pas echt van start met dertien ronden te gaan, waarbij Lasse Sørensen de leiding behield voor Stienes Longin, Jacques Villeneuve en Marc Goossens. Longin verloor de controle bij het aanremmen op een grote plas voor de Jacky Ickx-chicane en de PK Carsport Camaro spinde van de baan. De Belg miste Sørensen op een haar na en kon zonder schade door, maar moest wel vanaf achteraan opnieuw beginnen. Hezemans kreeg een drive-through penalty voor het te vroeg inhalen bij de herstart.

Terwijl Jacques Villeneuve werd gepasseerd door Marc Goossens en zo de tweede positie verloor, crashte zijn Feed Vict teamgenoot Patrick Lemarié uit de race in de Lucien Bianchi-bocht. Ook Bernardo Manfrè van het Shadow team was een vroege uitvaller. Alon Day zou de Canadees inhalen voor de laatste plek op het podium. Het stopte met regenen op de helft van de race en de rondetijden, die de grid voor de race van morgen bepalen, werden al gauw sneller.

Niemand wist in de buurt te komen van Lasse Sørensen. De EuroNASCAR 2 kampioen van vorig jaar pakte zijn allereerste EuroNASCAR PRO overwinning. Ondanks de druk van Alon Day, finishte Marc Goossens als tweede voor de Israëliër. Villeneuve, Ercoli, Ferrando, Sini, Rocca, Doubek – als invaller voor Daniel Rowbottom die door reisbeperkingen niet naar Zolder kon komen – en Ferrara maakten de top tien af. Longin kwam als elfde over de streep na zijn spin en pakte de snelste ronde en zal dus Pole position hebben voor Race 2.

Hezemans eindigde op P19. Hij kwam als kampioenschapsleider naar Zolder, maar voor hem was het vandaag een rampzalige dag. Naast een geblesseerde pols en een drive-through penalty had Loris ook nog te maken met een niet-werkende ruitenwisser en een auto die met nog een derde van de race te gaan, vast bleef zitten in de tweede versnelling.

Na een top tien-finish in de PRO race te hebben gehaald, startte Martin Doubek de EuroNASCAR 2 race vanaf Pole position met naast hem Hendriks Motorsport teamgenoot Tobias Dauenhauer op de voorste rij. De baan was nog steeds vochtig en dus werd besloten om ook deze race vanachter de Safety Car te beginnen. Doubek hield vast aan de eerste positie in de openingsronde en zou niet meer achterom kijken. Andreas Jochimsen gaf Simon Pilate een tikje in de Gilles Villeneuve-chicane. Jochimsen kreeg een drive-through penalty voor het contact, terwijl Pilate uitviel.

Dauenhauer had niet de pace om vooraan mee te kunnen strijden en zou uiteindelijk als tiende over de streep komen. Nicholas Risitano en Alessandro Brigatti streden om de tweede positie voor Dylan Derdaele, Guillaume Dumarey en Julia Landauer die vochten om P4. Doubek was sommige ronden meerdere seconden sneller dan iedereen, domineerde de race met een voorsprong van tien seconden en won op die manier zijn allereerste EuroNASCAR 2 race. Derdaele kwam vast te staan in de grindbak in de laatste bocht van de laatste ronde en verloor zijn top vijf positie.

Naast Doubek stonden Brigatti en Dumarey op het podium voor Risitano en Julia Landauer. Het is de eerste top vijf-finish voor de Amerikaanse.

Morgenochtend is de EuroNASCAR 2 race om 11:20 en de PRO race is later in de middag om 16:20.

Dit vind je misschien ook leuk...