Villeneuve pakt eerste NASCAR-zege op Vallelunga ondanks straf, Dauenhauer wint EuroNASCAR 2

Het American Festival of Rome op Autodromo Piero Taruffi, beter bekend als Vallelunga, is gastheer van de Finals van de NASCAR Whelen Euro Series. Er worden dubbele punten uitgedeeld, dus ontzettend veel rijders maken kans op de titel. In de EuroNASCAR PRO-divisie won Jacques Villeneuve (Academy Motorsport) voor het eerst, zelfs na een straf voor een overschrijding bij de start. Loris Hezemans (Hendriks Motorsport) werd zwaarder bestraft na een incident met Alon Day (CAAL Racing), wat ervoor zorgde dat Vittorio Ghirelli (Not Only Motorsport) en Gianmarco Ercoli (CAAL Racing) het gat in de puntenstand hebben kunnen dichten. Tussen Hendriks Motorsport-teamgenoten Tobias Dauenhauer en Martin Doubek gaat de strijd om het kampioenschap verder in de EuroNASCAR 2-divisie.

Day ving de race aan vanaf pole positie. Villeneuve kwam eerder over de streep bij de start en kreeg daarvoor een tijdstraf van vijf seconden, maar hij pakte wel de eerste positie af van Day. Ze werden gevolgd door Ercoli die het driewijd maakte bij het aanremmen voor de Campagnano-bocht om Hezemans en Ghirelli voorbij te gaan. Na een aantal ronden had Day niet meer de snelheid op de rechte stukken vanwege motorproblemen en Ercoli ging hem voorbij. De motor hield er echt mee op door Curva Grande. Hezemans kon hem niet ontwijken en raakte hem licht, waardoor Day het gras in schoot. De Nederlander kreeg hier een drive-through penalty voor.

Villeneuve leek eerst niet een gat van vijf seconden te kunnen slaan, totdat Ercoli en Ghirelli hard vochten om de tweede positie. Het ging er steeds feller en agressiever aan toe, totdat de laatstgenoemde aan zijn landgenoot voorbijging. Villeneuve kwam met bijna zeven seconden voorsprong over de finish en zegevierde voor het eerst in NASCAR. Ghirelli en Ercoli maakten het podium af voor Nicolò Rocca (DF1 Racing) en Lucas Lasserre (Speedhouse). Giorgio Maggi (Hendriks Motorsport) voor Sebastiaan Bleekemolen (Team Bleekemolen), Patrick Lemarié (DF1 Racing), Romain Iannetta (Marko Stipp Motorsport) en Hezemans. Ghirelli en Ercoli liggen nog maar vijf en negen punten, respectievelijk, achter Hezemans. Met nog tachtig punten te verdienen, is dus alles nog mogelijk morgen.

Dauenhauer nam in de openingsfase van de EuroNASCAR 2-race meteen een voorsprong. Francesco Garisto (42 Racing) maakten twee plekken goed en nam P2 in voor Vladimiros Tziortzis (Academy Motorsport). Ook Doubek pakte twee posities en lag vierde voor Simon Pilate (DF1 Racing). Tziortzis kreeg motorproblemen en werd links en rechts ingehaald. Debutant Ossi Peltola (Iceboys) kwam vast te staan in de grindbak, terwijl ook Advait Deodhar (CAAL Racing) spinde en dat zorgde voor een korte neutralisatie.

Na de herstart ging Doubek voorbij aan Garisto en zette de jacht in op Dauenhauer, maar de Duitser wist de Tsjech achter zich te houden. Dauenhauer heeft met nog een race te gaan morgen een voorsprong van dertien punten op Doubek. Garisto, Pilate en Justin Kunz (DF1 Racing) maakten de top vijf af voor Leevi Lintukanto (Iceboys – DF1 Racing), Leonardo Colavita (Vict Motorsport), Alfredo De Matteo (42 Racing), Massimiliano Lanza (CAAL Racing) en Naveh Talor (Not Only Motorsport).

Jacques Villeneuve

“Eindelijk m’n eerste overwinning in NASCAR. Ik zat er meerdere keren dichtbij in Canada en de Verenigde Staten, dus om hier te winnen na drie jaar lang hard werken, is geweldig. In mijn beste races krijg ik juist een straf, dus misschien moet ik maar elke race een straf krijgen”, vertelde Villeneuve met een lach op zijn gezicht. “Ik wist dat ik snel zou zijn aan het einde van de race. Normaal gesproken ga ik goed met mijn banden om, dus ik wist dat ik in de tweede helft van de race een voorsprong kon gaan opbouwen. Vroeg in de race focuste ik me op mijn banden goed houden en de rest van het veld achter mij te laten vechten. De laatste acht ronden trapte ik pas echt op het gaspedaal om een gat te creëren. Er lag wel olie op de baan, dus dat maakte het lastig. De banden zien er [voor morgen] nog steeds goed uit, maar we missen wat paardenkrachten. Dat probleem werd duidelijk naast Alon Day bij de start. Zolang ik de leiding kan behouden bij de start, dan komt het goed.” Villeneuve start morgen vanaf pole positie.

Tobias Dauenhauer

“De auto was perfect. Het is een perfect begin van het laatste weekend. Ik stelde de pole positie veilig in de kwalificatie en P1 in de eerste race. Voor nu ben ik daar blij mee, maar ik focus me vooral op de race van morgen. Ik ga weer proberen te winnen en het kampioenschap te pakken. Ik kijk er naar uit, zeker na een goede dag als deze.”

Dit vind je misschien ook leuk...